Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Rezene nedir? Faydaları nelerdir?
Diğer İsimleri : Raziyaneç, Raziyane, Tatlı anason, Foeniculum vulgare, Fennel, Fenouil vulgaire


Botanik Bilgi : Maydanozgiller familyasından, genellikle iki yıllık bir bitkidir. Gövde dikine yükselir, oldukça sık çatallaşır, 1- 2 metre boyunda olabilir. Yaprakları ince ipliğimsi, ortadaki yapraklarla üsteki yaprakları sapsız olup oturmuş vaziyettedir. Çiçekleri altın sarısı renkte oldukça küçük, şemsiye demetini oluşturur. Meyveleri iki eşit parçadan oluşur ve bazen bitişik bazen tek olur. Kökleri iğ şeklinde olup aroma kokulu ve takriben parmak kalınlığında uzunca ve yan kökleri vardır.


Yetiştirildiği Yerler : Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişen bitki, Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirmek mümkündür. Türkiye'de yetişen Tatlı Rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden biridir.


Toplanması - Saklanması : Bütün bu amaçlarla bitkinin ikinci yılının sonbaharında olgunlaşıp yarılan tohumları toplanıp kabukları tarakla temizlenerek gölgede hafifçe kurutulur. Çay hazırlanacağı zaman bu tohumlar biraz ezilir.


Bilinen Bileşimi : Bitkinin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağlar içerir. Uçucu yağları tohuma anason kokusu verir ve bazı ülkelerde tohumu anason yerine salata ve yemeklere çeşni katmak üzere az miktarda kullanılır.


Faydaları

Mide kasılmalarına iyi gelir
Safra üretimine yardımcı olur
Toksinlerin atılmasını sağlar
Fazla suyun atılmasına yardımcı olur
Anne sütünü attırdığı söylenmektedir
Sindirimi düzenler
Diş ağrılarını hafifletir
Libidoyu arttırdığı söylenmektedir
Göz sağlığını geliştirir
Yüksek tansiyonu düşürür
Mide gazının atılmasını sağlar
Öksürüğe iyi gelir
Rahim kasılmalarını hafifletir
İştahı bastırır
Kolik tedavisinde kullanılır
Bağırsakları temizler Vitamin ve mineral bakımından zengindir
Bağışıklık sistemini güçlendirir


Rezene Kullanımı

Genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilebilir. Bu şekilde kullanıldığında nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zaman doğru demlemek gerekir. Bunun için bir fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılır. Suyun kaynamasından sonra fincana alın ve 10 dakika daha demlenmesi için bekleyin. Ardından tanelerini ayırın ve suyunu ılık şekilde tüketin. Tat vermek adına içerisine limon ya da bal ilave edebilirsiniz.


UYARI : Fazla doz kullanılmamalıdır.
BİZE ULAŞIN