Ankara Etlik Şehir Hastanesi Doğumhane Sorumlusu ve Rehber Ebe Meryem Özge Sönmez, devlet hastanelerinde gelinen noktayı anlattı. Gebe okulları ve ebe poliklinikleri ile anne adaylarını bilgilendirdiklerini anlatan Sönmez, Gebe okulunda haftanın 7 günü verilen ücretsiz eğitimle annenin doğuma en iyi şekilde ücretsiz olarak hazırlandığını söylüyor.
ÖZEL HASTANE KONFORUNDA: Doğumlar ultra lüks, tek kişilik, bebeğinin bakılabileceği, refakatçinin kalabildiği odalarda gerçekleşiyor. Doğumda ve sonrasında bir ebe sürekli anneye eşlik ediyor.
ACISIZ İŞLEMLER DEVREDE: İki ağrısız doğum yöntemimiz var. Suda doğum sıcak küvetin içinde geçiyor, sıcaklık ağrıyı minimuma indiriyor. Prenses doğumda bölgesel olarak anne adayına anestezik madde uygulanıyor. Hasta ameliyathaneye götürülmeden yatağında doğurabiliyor. Ağrıyı rahatlatmak için ayrıca egzersiz, yürüyüş, müzik, güzel koku, masaj tekniklerini kullanıyoruz.
YARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR: Bebek doğuyor, ağlamaya başladığında herkes rahat nefes alıyor. Bebek anne karnındayken ciğerleri su doludur, normal doğumda suyu attığından ağlıyor. Sezaryende baskı olmadığı için ciğerlerindeki su hemen boşalmıyor.

Annenin normal doğum yapması hem anne hem bebek açısından faydalı. Bebek bağlanması, emzirmesi daha kolay sağlanıyor. Sezaryen her halükarda ameliyat, hareketi kısıtlıyor. Annenin doğumun ardından bebeğine kendi başına bakabilmesi bile normal doğum için gerçekten çok büyük sebeplerden. Sürecine eşlik ettiğimiz anneler 'iyi ki normal doğumu seçmişim' diyor. Bunu duymanın duygusunu tarif edemem.