Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akdeniz’in incisi Mersin sofrası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, nefis denizi, sıcak insanları ile Akdeniz'in incilerinden biri olan Mersin'e konuk oluyoruz. Mersin, zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Tarih boyunca zengin kültürel birikime sahip olması, şehrin mutfağını da çeşitlendirmiş.

BİBERLİ EKMEK

MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 paket instant maya
1 çay kaşığı şeker
1.5 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un



İÇ MALZEME İÇİN:
2 adet orta boy soğan
1.5 yemek kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı susam
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı zahter
2 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI: Bir kabın içine mayayı, sütü, suyu, şekeri, zeytinyağını ve tuzu ekleyip homojen bir karışım elde ediyoruz. Ardından ele yapışmayacak kıvamda olana kadar un ekliyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra üzerine nemli bez koyarak bir saat dinlendiriyoruz. İç malzemenin hazırlanması ise şöyle: Soğanı ince ince kıyıp bir kabın içerisine alıyoruz. Daha sonra salçayı, zeytinyağını, susamı, cevizi, zahteri, pul biberi, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz. Hamurumuzu yağlanmış tepsimize yayıyoruz. Üzerine biberli harcı koyuyoruz. 200 derecede 30 dakika pişiriyoruz.

BATIRIK

MALZEMELER
1 su bardağı ince esmer bulgur
Yarım çay bardağı tahin
1 çay bardağı kavrulmuş yerfıstığı
1 çorba kaşığı biber salçası
Kuru domates
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
2 adet yeşil biber
3 yaprak marul
3 adet taze soğan
Lahana
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 su bardağı soğuk su
2 çay bardağı sıcak su
Nar ekşisi
Tuz
YAPILIŞI: Tahini küçük bir tavada hafif kavuruyoruz. Bulgurumuzu 1.5 çay bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Yer fıstığımızı robottan geçiriyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırıyoruz. Salatalıkları, domatesleri, biberleri, taze soğanları, nane, maydanoz ve marulu ince ince doğruyoruz. Bulgurlu karışıma kuru soğanı rendeliyoruz, ardından salçayı ve önceden ıslatılmış kurutulmuş domatesi ekliyoruz. Karışımı nane ve maydanozla yoğuruyoruz. Sebzeleri hırpalamadan ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ilave ediyoruz. Batırığı, susuz tüketmek isteyenler için kısır halindeyken bir kısmını ayırıp kalanını soğuk suyla sulandırıyoruz. Ekşi sevenler nar ekşisi ilave edebilir. Çukur tabağa aldığınız batırığımızı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahana ekleyerek servis yapıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA