Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Meşhur memleket lezzetleri

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, adını duyunca hemen memleketini bulacağınız nevi şahsına münhasır lezzetlere yer veriyorum. Menüde Antep'in meşhur nohut dürümü, Sakarya'nın ünlü ıslama köftesi ve Balıkesir'in dillere destan tatlısı höşmerim var.

HÖŞMERİM

MALZEMELER
1 kg. çiğ süt
1 çay kaşığı peynir mayası
1 su bardağı irmik
3.5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı



YAPILIŞI:
Ilık çiğ sütün içine peynir mayasını katıyoruz. Daha sonra beş dakika bekliyoruz. Ardından irmik ve şekeri bir kapta karıştırıp içine ilave ediyoruz. Yumurta sarısını da ekledikten sonra ateşe koyuyoruz. Sürekli karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika ocakta tutup sonra servis ediyoruz.

ISLAMA KÖFTE

MALZEMELER
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3 dilim ekmek
1-1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı sıvı yağ
EKMEKLERİ ISLATMAK İÇİN:
12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet küp şeker
2-3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz
SERVİS İÇİN:
Taze ya da közlenmiş 1 adet domates, sivri biber ve soğan
YAPILIŞI: Kullanacağımız ekmeğin bir gün önceden kalmış, biraz bayatlamış taş fırın ya da kara fırın ekmeği olması daha iyi sonuç verecektir. Köfte için; malzemeyi güzelce yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köfte harcını 2-3 saat kadar dinlendiriyoruz. Diğer yandan et suyumuzu ısıtıyoruz, içine bir adet küp şeker ekliyoruz. Başka bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine salçayı ilave ediyoruz ve kokusu çıkana kadar salçayı kavuruyoruz. Ardından bu salçalı karışımın içine kırmızı toz biberi de ekliyoruz. Hemen hızlıca karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Tavadaki salçalı biberli sosu, et suyunun içine boşaltıyoruz ve hepsini güzelce karıştırıyoruz. Islama köfte haline getirmek için ise, dinlenmiş köfte harcını yağlı ellerimizle bir kez daha yoğuruyoruz ve yine ellerimizi yağlayarak yatsı uzun köfteler hazırlıyoruz. Ardından ekmekleri dilimliyoruz. Köfteleri elektrikli ızgarada ya da tavada pişiriyoruz. Köfteler kızarırken, ekmekleri hazırladığımız ılık haldeki biberli sos karışımına batırıp çıkarıyoruz ve ızgarada ekmekleri kızartıyoruz. Sunum aşamasında tabağımıza üç adet kızarmış ekmek yerleştiriyoruz. Ekmeklerin üzerine 5-6 köfte koyuyoruz, biber ve domatesle servis ediyoruz.

NOHUT DÜRÜMÜ

MALZEMELER
500 gr. haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Pul biber
Karabiber
Kimyon
Tuz
SALATASI İÇİN:
2-3 domates
1 adet kıvırcığın yarısı
1 kırmızı soğan
Yağ
Sirke
Limon
Tuz
SARMAK İÇİN:
İnce lavaş, tortilla ekmeği ya da tırnak pide
YAPILIŞI: Nohutlar haşlanır. Bir tavada yağ ısıtılır ve ardından biber ve domates salçası kavrulur. Karışıma istenilen ölçüde nohut ve baharatlar ilave edilir. Bu işlemden sonra salça ve nohut iyice kavrulur. Daha sonra salata malzemeleri oldukça ince doğranarak bol malzemeli bol limonlu ve hafif sirkeli bir salata yapılır. Lavaş ekmeğin içerisine yaklaşık 3-4 yemek kaşığı nohutlu karışım ve aynı miktarda salata eklenir. Üzerinden yine hafif bir limon suyu geçirilip sarılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA