Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Eğitimde bir devrim: EBA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve ekibi ile yeni Eğitim Bilişim Ağı'nı (EBA) konuştuk. EBA dünyanın en büyük eğitim teknolojisi projesi FATİH'in en önemli bileşeni. Bence tüm eğitim sistemimizi derinden etkileyen sessiz bir devrim.
EBA programı 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldi. FATİH Projesi salt donanım değil aynı zamanda içerik projesi; bu donanımları hayatın her aşamasında herkes kullanabilir.
Eğitim dünyamıza 24 saat hizmet veren EBA'daki içerikler sadece Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ndeki (YEĞİTEK) uzmanlarca değil, öğretmenlerce de geliştiriliyor. Ülkemizin çeşitli yerlerinde YEĞİTEK'teki stüdyoların benzerleri kurularak, öğretmenlerimize daha profesyonel eğitim materyali üretmenin yolu açılıyor.
İçeriğin merkezi EBA portalı. FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait 10 GB'lık bir bulut hesabı var. Öğretmenlerimize EBA market uygulamaları, market içerikleri, içerik portallarına erişim, mail hesabı, içerik geliştirme stüdyolarına erişim sağlanıyor. Yani yaklaşık 1 milyon öğretmen olduğunu düşünürsek, ne kadar büyük bir kapasite olduğunu anlarız.
EBA ile öğrencilerimize de 1 GB'lık bir bulut hesabı açıldı. Zaman içinde bu da artırılacak. Öğrencilere bu projede neler veriliyor, gelin bir göz atalım. EBA portal, EBA market, bulut hesabı, kimlik yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi, ödev paylaşımı, bireysel öğrenim materyalleri, öğrenciye özgü bir kütüphane ve tablet bilgisayar.
EBA sayesinde artık öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin velilere yük olacak yardımcı materyal, yardımcı ders kitabı aldırmasına da ihtiyaç kalmıyor. Öğrenci bir dersi kaçırdıysa, anlamadıysa bir başka öğretmenden bir daha dinlemek istiyorsa bunları, anlatımlı video görüntülerinde bulabilecek.
Şu ana kadar, 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar seti dağıtıldı. EBA kapsamında 2016'dan itibaren, yılda 2 milyon 650 bin tablet öğrencilere ulaştırılacak. Bugüne kadar 291 bin 910 etkileşimli tahta kuruldu. 2016'nın ilk çeyreğinde 433 bin etkileşimli tahta kurulmuş olacak.
8 milyon öğrenci ve öğretmen bu projeye ilgi göstermiş. MEB, bunu kullanan öğrenci ve öğretmenlerin performansına ulaşabilecek. Burada kişilerin çabası görülecek. Bu kayıtlar da değerlendirilecek. Sonuçlar öğrenci ve öğretmenlerin lehinde olacak. Böylece testiyi kıranla, suyu getiren arasındaki fark ortaya çıkacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA