Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HÜLYA GÜLER

AFAD’ın ayak izleri ve Türk diasporası

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yani AFAD; son bir haftada hiç beklenmedik iki yerde karşıma çıktı. Biri İGA'nın Tokyo-Seul programı kapsamında Türkiye'nin Japonya Büyükelçisi Korkut Güngen'e yaptığımız ziyarette. Büyükelçi Güngen, 6 Şubat depremlerinde Japonya halkından çok büyük yardım toplandığını söyledi. Rakam vermese de "Japon halkından dünyadaki tüm büyükelçiliklerimizdeki bağışlardan açık ara daha fazla bir yardım geldi" diyen Güngen bunun sebebini şöyle açıkladı: "Japonya halkından bize hep, '2011'deki Tohoku depremi sırasında Fukuşima'da meydana gelen nükleer sızıntı nedeniyle uluslararası yardım örgütleri deprem bölgesini hızla terk ettiler. En uzun süre kalan ve bize en çok yardım eden ekip AFAD ekipleriydi. O nedenle biz Türkiye'nin yardımını asla unutmayız' dediler ve o nedenle de çok fazla yardım yaptılar, hala deprem yardım hesaplarımıza bağış gelmeye devam ediyor" dedi.
AFAD'ı ikinci kez karşıma çıkaran yer DEİK'in dün başlayan Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı idi. Türkiye'de eğitim görmüş bir tıp doktoru olduğunu ve Libya-Türkiye arasında öğrenci getirdiği bir girişimi bulunduğunu söyleyen Libyalı iş insanı Muhammed Sryh ile sohbetimiz ülkesindeki sel felaketine geldi. Libyalı bu girişimci, en büyük yardımı AFAD'ın yaptığını söyledi, Türkiye'ye, AFAD ekiplerine minnettarlığını dile getirdi.
DTİK kurultayının açılışında konuşmacıları dinlerken aklımdan dünyada AFAD'a duyulan minnettarlığı ve Türk diasporasına ne kadar büyük katkı sağladığını geçirdim. İnsanların en zor günlerinde yardıma koşarken elbette herhangi bir beklentiyle koşulmaz, koşmuyoruz ancak günün sonunda ülkemize böyle bir dönüşünün olduğunu görmek de memnuniyet verici
Gelelim 7 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşen DTİK kurultayına. Yazılacak, altı çizilecek çok gözlemim var. Buraya sığdırabildiğim notlarım şöyle:
Haliç'teki etkinlikte ilk göze çarpan, yoğun ilgiydi. İki gün sürecek kurultaya 5 bine yakın katılımcı yer aldı. Pandemi sonrası gelen ilk buluşmayı herkes büyük bir hasret giderme olarak değerlendirdi.
Türk Devletleri Teşkilatı, Beş Devlet Tek Diaspora başlıklı panel ile başlayan Kurultay, Türk diasporasının küresel iş birliğinin başladığının da habercisiydi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımcıların yer aldığı panelde bir dönemin ekonomik şartlarının zorladığı göçün güce dönüşmesinin zamanı geldiği mesajı vurgulandı.
Akılda kalan bir diğer mesaj da Türkiye Yüzyılının Türk Yüzyılı olması için ortak çaba gösterilmesi çağrısı idi. DEİKDTİK Başkanı Nail Olpak kurultayı adeta bir şölene dönüştüren bu yoğun ilgiyi tüm Türk devletlerinin fırsata çevirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Birkaç rakam da Türk devletleri diasporasına ilişkin paylaşalım. 6 milyon vatandaş ile nüfusa oranla dünyada en büyük diasporası olan ülke Türkiye. Diğer 5 Türk devleti ile birlikte Türk diasporasının toplamı 20 milyonu buluyor. Bu rakam Avrupa'da hatta dünyada birçok ülkenin nüfusundan kat be kat fazla.
Son bir not, kurultayda zaman zaman İngilizce konuşanlar olduğu dikkatimi çekti. Böyle bir kurultayda herkesin ortak dil Türkçe ile anlaşabilmesini beklememiz doğal. Kurulacak ortak sanayi merkezleri gibi ortak dilde buluşmak için de gerekli adımlar atılmalı.

***

GENÇ DTİK'E GÖREV: BİZ SİZE EMANET
Sosyal medyada kullanılmak üzere 'dünyakücük' hashtag'inin seçildiği kurultayın mesajları ve başlıkları da DTİK'in yeni dönem stratejisinin ipucunu verir nitelikteydi:
- Karış Karış: Dünyanın her köşesini avucumuzun içi gibi bileceğiz.
- Ciddi Ciddi: Meseleleri, konuları, titizlikle değerlendirecek, küçümsemeyeceğiz.
- Akın Akın: Kendimize, geçmişimize, duyduğumuz güvenle mücadeleyi aralıksız sürdüreceğiz.
- Birer Birer: Zorlukları büyütmeden, planlı ve sıralı şekilde ele alacağız.
- Omuz Omuza: Kültürümüze, değerlerimize, sırlarımıza sahip çıkacak koruyacağız.
Son olarak Genç DTİK için de bir mesaj vardı: 'Biz' size emanet, dünyayı okuyun, anlayın, yön verin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA