Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İmplant benim için uygun mu?

Diş hekimlerine en sık sorulan soru ‘İmplant, benim için uygun bir tedavi yöntemi mi?’ oluyor. Günümüzde komşu dişlere zarar vermeyen en ideal tedavi yöntemi implanttır

Günümüzde artık kaybedilen dişlerin yeniden kazanılması o kadar da zor değil. Arka dişlerinizi kaybettiğinizde destek olmadığı için köprü yaptıramadığınız, damaklı protezler kullanmak zorunda kaldığınız günler geride kaldı. Tek diş kaybedildiğinde köprü yapmak için komşu dişlerin kesilip zarar görmesi ya da kaybedilen diş bölgesindeki kemiğin eriyerek zamanla diş etinin ve kemiğinin çökmesine neden olması kaçınılmaz sonuçlar arasında değil. Peki diş implantlarını ne kadar biliyorsunuz? Bu implantlar hangi materyallerden yapılıyor? Hangi durumlarda uygulanıyor? Günümüz teknolojisinin implantlara ne tür katkıları oldu? Sizlerden gelen ve kafanıza takılan tüm soruları teker teker ele alıp açıklamaya çalışacağım...

Dental implant nedir?
Eksik diş veya dişlerin yerine, doğal dişin fonksiyonunu elde etme amacıyla çene kemiğinde yerleştirilen 'yapay diş kökü'dür. İmplantın çeneye yerleştirilmesinin ardından üzerine ihtiyaca göre kuron, köprü, hareketli ya da sabit protez yapılabilir. Böylece hem estetik bir görünüm yaratılır, hem de implant doğal dişin fonksiyonunu sağlar. Günümüzde değişik implant çeşitleri bulunmakla beraber en yaygın biçimi 'vida' şeklinde olanıdır.

KEMİĞİN NİTELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Ağız sağlığım implant için uygun mu?
İmplant tedavisi için gerekli olan bazı önemli unsurlar var. Bunlardan en önemlisi yeterli kemik miktarı ve yoğunluğudur. Çünkü implantlar belli bir yükseklik ve genişliğe sahiptir. Kemiğin niteliği de başarılı bir implant tedavisi için önemli bir koşuldur. Bir diğer önemli husus ise diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Nasıl ki doğal dişleriniz ağız sağlığından etkileniyorsa, bu durum implantlar için de geçerlidir. Yeterli ve nitelikli kemik miktarı ve sağlıklı diş etleri; implantın başarısını etkiler.

İmplant çene kemiğini koruyup erimesini önler mi?
Dişler, çene kemiğini besleyen organlardır. Dişin eksilmesi halinde çene kemiği desteğini yitirir ve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç ortadan kalkar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Klasik tip protezler diş kökünün yerini tutmadığından kemik erimesi bu durumda da devam eder. İmplantlar, diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve diş üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iletirler. İmplantlar diş kökünü taklit eden yapılar olduğundan kemik ve çevre dokular, doğal diş kökünü kavradığı gibi implantı sarar. Bu sayede kemik erimeleri engellenir.

'İmmediyat yükleme' tam olarak ne demektir?
İmplant destekli dişler için normal plan, implantlar yerleştirildikten sonra üzerlerine yükleme yapılmadan bir iyileşme sürecini içermektedir. Bu işlemde dişsiz boşluk normalde komşu dişlere tutturulan klasik bir protez ile geçici olarak kapatılır. Ne var ki, immediyat yüklemede özel koşullar altında protez ve geçici protezin aynı seansta implantlara sabitlenebilmesine olanak sağlayan yeni implant sistemleri ve yöntemleri kullanılmaktadır. İmmediyat yüklemenin sizin için uygulanabilir olabilmesi, çene kemiğinin durumuna ve implantların konumlarına bağlı olacaktır. Seçenekleri diş hekiminize sorunuz.

İmplant yerleştirilmesi için genel anestezi gerçekten gerekli değil midir?
Hayır, lokal anestezikler herhangi bir ağrıyı tamamen engelleyebilir. Diş hekiminiz kemik üzerinde implant sahasını hazırlayıp implantı yerleştirirken bir titreşim ve hafif bir basınç hissedersiniz ama ağrı duymazsınız. Çoğu hasta için bu işlem, lokal anestezi altında uygulanan normal bir çürük tedavisi gibi hissedilir. Ne var ki yine de tedavi sırasında uyumak isterseniz diş hekiminiz genel anestezinin özelliklerini açıklayabilir. DOĞ

AL DİŞ KÖKÜNDEN DAYANIKLIDIR


Tedavi ve iyileşme süreci esnasında dişsiz mi kalacağım?
Hayır, eğer tedavi öncesinde hareketli bir protez kullanmakta iseniz, bu protezi kullanmaya devam edebilmeniz için genellikle basit bir düzenleme gerekecektir. Önceden kullandığınız bir hareketli proteziniz yok ise boşluk yine de geçici bir protez ile kapatılabilir.

Bir implant ne kadar dayanır?
İyileşme aşamasından sonra doğru biçimde yerleştirilmiş kaliteli bir implant pek çok etkene karşı doğal diş kökünden daha dayanıklı olacaktır. Doğru biçimde protetik yükleme yapılmış bir titanyum implant kırılmayacaktır. Ayrıca çürüğe karşı dirençlidir. Sürekli ağız bakımı, diş etlerinizin ve implant sahasının sağlıklı biçimde kalmasını sağlayacaktır. Uygun bakım ile implantlarınız ömür boyu dayanabilir.

GECE ÇIKARTMANIZA GEREK YOK

İmplant destekli protezi gece çıkartmam gerekir mi?
Geleneksel bir protez gece çıkarılmalıdır çünkü uyku esnasında yerinden çıkarak sindirim ya da solunum yolunu tıkayabilir. İmplant destekli bir protez yerine sabitlenmiştir ve gece herhangi bir tehlike yaratmadan yerinde bırakılabilir.

İmplant destekli protez yenilenebilir mi?
Evet, protez her zaman yenilenebilir ya da modifiye edilebilir.

Destek olarak protezime eklenmiş kendi dişlerimden bir tanesi kaybedilirse ne olur?
Bir dişin kök enflamasyonu gibi bir sebeple çekilmesi gerekli olduğunda genellikle bir implant ile kolayca yer değiştirilebilir, destek ve muhtemelen protez de buna göre modifiye edilecektir.

İmplant destekli bir protez ile normal biçimde çiğneyebilir miyim?
İster implant destekli bir kronunuz, ister proteziniz olsun; kendi dişlerinizle olduğu gibi çiğneyebilecek ve gülebileceksiniz. Proteziniz implantlarınıza sıkı biçimde tutunacağı için kendinizi son derece güvende hissedebilirsiniz.

DENTAL İMPLANTLAR HANGİ DURUMLARDA KULLANILABİLİR?
Aşağıdaki sorunlardan bir ya da birkaç tanesinden şikayetçiyseniz, implant sayesinde tüm bu sorunlardan kurtulabilirisiniz:
Damağınızı kaplayan protezlerle tat almakta zorlanıyorsanız
Protezlerinizi yıkarken sık sık elinizden düşürüp kırıyorsanız
Kullandığınız hareketli protezler konuşmanızı bozuyorsa
Yemek yerken protezlerin altına gıda atığı kaçıyorsa
Her istediğinizi dişlerinizden dolayı yiyemiyorsanız
Kullandığınız köprünün altındaki dişler ağrı yapıyorsa
Hareketli protezleriniz her gün ağzınızın başka bir yerinde vuruk yapıyorsa
Alt-üst protezlerinizi yapıştırıcı olmadan kullanamıyorsanız

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA