Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yaptığım Ar-Ge ne işime yarayacak?

Yılda 6.5 milyar $'ı Ar-Ge'ye harcıyoruz ve hedefimiz bu harcamayı milli gelirin %3'üne taşımak. Ancak sürekli işaret ettiğim, bizler neden "AR'aştırıyor fakat GE'liştiremiyoruz?" sorusuna getirdiğim kültürel dirençleri hatırlatmakta fayda var:
Farklı olandan KORKU, bize benzemeyenden NEFRET, rakiple düello yerine PUSU, akıl yerine KURNAZLIK, sabır yerine TELAŞ, merak yerine BİAT, bilgi yerine KANAAT ve özgün yerine TAKLİT...
Dünya Mobil Fuarı için bulunduğum Barselona'da gezegenin dört bucağından gelen binlerce insanın, "yeni ve farklı ne var?" arayışına tanık oluyoruz. Bu arayışın neticesinde bizim teknoloji şirketlerimiz de dünya fuarında yerini almış...
Türk Telekom, Algera, Vestel, General Mobile, Aselsan ve diğerleri... Aselsan standını gezerken her ne kadar başarılı örnek sayısıyla yetinmesek de Ar-Ge'ye yatırımın somut sonuçlarını gördükçe, araştırmayı geliştirmeyi sürekli desteklemek gerektiğini daha iyi anlıyoruz.
Aselsan Başkan Yardımcısı Yavuz Bayız'ı dinliyoruz: 1.1 milyar $'lık cironun %6'sını Ar-Ge'ye ayırıyor ve 5 yıldır bu boyuttaki Ar-Ge sayesinde 200 milyon $'lık ihracat yapmayı başarıyor. Suudi Arabistan'dan Malezya, Endonezya, Şili, Azerbaycan'a dek savunma ekipmanları satabilmişler.
Bir başka başarı, Ar-Ge sayesinde ülkenin cari açığına ilaç olacak yerli baz istasyonu üretimleri... Bayız yerli operatörlerle görüştüklerini söylüyor: "İlk etapta para kazanmak değil, kabul görmek ve güvenilmek önemli..."
Baz istasyonu neden önemli? Türkiye'de 70 bin baz istasyon var ve 4.5G ile çoğu yeniden düzenlenecek. Bu da cari açık demek... Eğer bunun teknolojisini bizler geliştirebiliyorsak, bu iyi bir şey kuşkusuz. Ankara Ahlatlıbel'de ilk yerli baz istasyonu deneniyor, İstanbul'da deneme yeri aranıyor. Ama neticede Aselsan, bu alanda bir açığımızı kapatmış olacak.
Şu anda Türkiye'de Ar-Ge harcamaları milli gelirin %1'ine vardı. İhracatımızın ortalama kilogram değeri 1.5 $ ve yarışta olduğumuz ülkelerde bu oran %3-5 arası ve ihracat değerleri kilogramda 3-5 dolar. Özetle Ar-Ge'nin gelire katkısı aşikâr...
Aselsan örneğinden fazladan öğrendiğimiz, yaptığın Ar-Ge işe yarıyor. Yeter ki oranı (%6) yüksek ve bu yatırımı yeterince uzun (5 yıl) tutmayı başar. Gerisi geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA