Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Trump’tan ithal otoya fren

ABD Başkanı Trump, ithal otolara ‘ulusal güvenlik’ soruşturması başlattı. Son yıllarda ABD’ye ihracatını artıran Türkiye’nin de soruşturma sonucunda olası ek vergiden olumsuz etkilenmesi söz konusu

Bu yıl başında çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergileri getiren ABD Başkanı Donald Trump, şimdi de otomotive ek vergi getirmeye hazırlanıyor. ABD'de ithal otomobillerin pazar payının son yıllarda yükselmesi üzerine harekete geçen Trump, 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle otomotiv ürünlerine yönelik soruşturma başlattı. Bundan 20 yıl önce ABD'de ithal otoların payı yüzde 20-25 civarındayken, bugün yüzde 48'e yükseldi. Soruşturma kararı, başta Kanada, Meksika, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere binek otomobil ihracatının yüzde 98'ini yapan ülkelerde şok etkisi yaptı. Son yıllarda ABD pazarına yönelik ihracatını artıran Türkiye'nin de soruşturma sonucunda olası ek vergiden olumsuz etkilenmesi söz konusu. Uludağ İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye otomotiv sanayisinin ABD'ye yaptığı ihracat 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 101 gibi rekor seviyede arttı. 2016'da 699 milyon 939 bin dolar olan ihracat geliri, 1.4 milyar dolara yükseldi. ABD'ye yapılan ihracat otomotiv sanayi toplam ihracatının yüzde 5'ini oluşturdu. Bu artışla birlikte ABD, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve İspanya'nın ardından Türk otomotiv sanayisinin altıncı büyük ihraç pazarı oldu. ABD, 2013'te Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde 12'nci, 2016'da ise 9'uncu sıradaydı.

C-HR'A BÜYÜK İLGİ
Türkiye, ABD'ye otomobil, hafif ticari araç, otobüs ve parça ihraç ediyor. Tofaş, Doblo'yu ABD pazarı için Ram markasıyla üretiyor. Toyota Türkiye'nin ürettiği C-HR modeli de ABD'de büyük ilgi görüyor. Temsa, ABD'ye otobüs, Ford Otosan ABD'de üretilen Transit için parça ihraç ediyor. Transit'in parçalarının yüzde 25'i Türkiye'den gidiyor.

TÜRKİYE'DEN GELEN ARACA % 2.5 VERGİ
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün, ABD tarafından başlatılan söz konusu soruşturma girişiminin, uluslararası ticaret ortamının olumsuz bir sarmala girme ihtimalini artıracağı riski taşıdığını belirtti. Kararı endişe verici bir gelişme olarak değerlendiren Yenigün, "Bu tür girişimler küresel ticarette gerginlik oluşmasına sebebiyet verebilir" dedi. Yenigün, ABD'nin Türkiye'ye otomobil için yüzde 2.5 ticari araçlar için ise yüzde 4 ile 25 arasında gümrük vergisi uyguladığını kaydetti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA