Yılbaşı sofrası hazırlamaya bayılıyorum. Çoğunlukla bu görev bana düşüyor. Bazen açık büfe davet sofraları hazırlarken buluyorum kendimi, bazen de arkadaşlarımı alelacele ağırlamak için oradan oraya koştururken. Yılbaşı sofrasının olmazsa olması hindidir. Ancak hindi pişirmek vakit alır. Önceden haşlamak, fırınlamak ve yanında verilecek kestaneli pilavı pişirmek epey vakit ve emek ister. Eğer yılbaşı günü çalıştıysanız ve fazla vaktiniz yoksa, hindi pişirmeye hiç kalkışmayın derim. Yılbaşı sofrası için alternatif davet yemeği arıyorsanız, fırında levrek idealdir. Şimdi size en hızlı, en havalı yılbaşı sofralarından birini kuruyorum. Buyurun İdilika'nın 30 dakikada hazırlanan yılbaşı sofrasına.
Kırmızı biberli somon füme sushi
3 adet közlenmiş kırmızı biber
100 gr. labne peyniri
1 paket somon füme
Doğranmış dereotu
2 kaşık mayonez
YAPILIŞI: Közlenmiş biber, ortasından yarılarak açılır. Labne peyniri ve mayonez karıştırılır, doğranmış dereotu eklenir. Közlenmiş biberin üzerine mayonezli labne sürülür, somon füme koyulur. Rulo halinde sarılır, dilim dilim kesilir. Dereotu ile servis edilir.
Patlıcanlı caprese
2 adet patlıcan
2 adet yumurta
1 kase un
1 kase galeta unu veya ekmek kırıntısı
2 paket suda mozarella
20 gr. (1 paket) taze fesleğen
2 adet domates
YAPILIŞI: Patlıcanlar alacalı olarak soyulur, halka halka doğranıp tuzlanır. Önce una, ardından çırpılmış yumurtaya, en son olarak da galeta ununa bulanıp kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Bir dilim çıtır patlıcan üzerine bir dilim mozarella, bir dilim domates ve taze fesleğen yaprağı kat kat dizilip servis edilir.
PÜF NOKTASI
Patlıcanları galeta unu yerine mısır ununa da bulayabilirsiniz.
Fırında nefis levrek
1 adet levrek
1 adet küçük boy kırmızı soğan
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
2 dilim limon
Tuz
YAPILIŞI: Kırmızı soğanı halka halka doğrayıp fırın tepsisine döşeyin. Levrekleri yıkayıp soğanların üzerine yerleştirin. Üserine elma sirkesini ve tuzu dökün. Limon dilimlerini de en üste yerleştirerek önceden ısıttığınız fırında pişirin. Haşlanmış patates, roka ve kırmızı soğan ile birlikte servis yapın.
Kırmızı yılbaşı pastası
3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası
KREMASI İÇİN:
250 gr. labne peyniri
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
SÜSLEMEK İÇİN:
1 kase böğürtlen
1 adet kivi
1 adet mandalina
1 kase ahududu
YAPILIŞI: Yumurta ve şeker çırpılır, üzerine tüm malzeme ilave edilip karıştırılır ve yağlanmış muffin kalıplarına dökülür.
Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirilir. Krema malzemesi mikser ile çırpılır. Pişen kırmızı kekler ortadan ikiye kesilir.
Aralarına ve üzerine krema sürülür, meyveler ile süslenir.
PÜF NOKTASI
Kekin içine isterseniz iki kaşık kakao ekleyebilirsiniz. Ama un miktarını aynı oranda azaltmalısınız.