Nişantaşı-Bebek hattında yürürken keşfedilecek mekanların sonuna geldim. Size bu pazar için alternatif bir yürüyüş rotası çizeceğim: Nişantaşı- Balat hattı. Bu istikamette karşınıza çıkan ilk yer; Setüstü'ndeki Setup. Biraz soluklanıp kapının önündeki, manzaraya karşı duran şezlongvari sandalyelerde soğuk kahvenizi yudumlayın. Mekanın pazar kahvaltıları da pek popüler. Buradan Karaköy'ün ara sokaklarına bağlanabilirsiniz; sokaklar adeta açık hava sanat galerisi gibi. Buralarda sokak sanatçılarının alternatif sloganlı işlerini fotoğraflayabilirsiniz. Ardından köprüyle Eminönü hattına geçerken, balıkçıların arasından dikkatli yürüyün, olta ile balık tutanlara takılmayın. Köprünün sonunda sağa doğru Balat yoluna dönüp piknik kafası yaşayanların arasından geçip özgün mekanları keşfedebilirsiniz...
Haritanızı alıp yola çıkın!
Semte hakim değilseniz, soluğu Balat Coffee&Guide'da alın. Mekan ufacık tefecik ama leziz kahveleri var. Buranın en büyük özelliği; iki haftada bir Balat turu düzenlemesi. Turun bir kısmına ben de dahil oldum. Bu turda, bölgenin gizemli yanlarını dinlerken, tarihi bilgilerle birlikte semtin hangi noktasında nasıl bir sürprizle karşılaşacağınızı da öğreniyorsunuz. Balat Coffee&Guide'ın yaratıcısı Onur Yüksel, aslında profesyonel fotoğrafçı yani size Instagram'lık malzemeleri nerelerden çıkarabileceğiniz konusunda tüyo verebilir. Semte ilk adım attığınızda buraya mutlaka uğrayın.
İçtiğiniz çayla ihtiyacı olana yardım edin
Balat'ın bir ara sokağında, kapısında yazılar olduğu için içerisini görmekte zorlanacağınız özel bir mekan var: Deliler Kahvehanesi. Kapıda şöyle yazıyor: 'Bu kahvede ödediğiniz her hesap, bir insana yardım olarak gider.' İçeri girdiğinizde deli işi bir dekorla karşılaşıyorsunuz; o kadar çok detay var ki aklınız karışıyor. İçeridekiler de hafif çatlak diyebileceğimiz türden. Demli bir çay içmeden mekandan ayrılmayın!
?
Kombucha modası
Balat'ın hızla dönüşen caddelerinden biri de Kiremit Caddesi. Buradaki en yeni adres; Kiremit 16A'da yer alan Smelt&Co. Geçen hafta Instagram'da açılış partilerini yakalamıştım. Buranın özel içeceği; kombucha yani bir çeşit aromalı içecek. Girer girmez mönüdeki aroma çeşitleri gözünüze ilişiyor. Beş çeşit aroma var; zencefilli, kırmızı pancarlı, kivili olanlar benim favorilerim oldu. Mekanın sahibi ve şefi Sinan Bakkaloğlu, aslen Gaziantepli ancak elinden Fransız yemekleri de çıkıyor; dünya mutfağına hakim biri. Hatta dünyaca ünlü Noma'nın mutfağında bir dönem çalışmış. Mönüdeki bruschettalar (ekşi mayalı ekmek üzerinde sunulan lezzetler) çok başarılı.
Suriye yemeği deneyin
Bu da aslında bir nevi trend mevzusu benim için. Artık Suriyeli dostlarımızla yaşamaya alıştık, benim de yetenekli, başarılı birçok Suriyeli tanıdığım oldu. Balat'ta da Suriye yemekleri yapan lokantalar açılmaya başlamış. Özellikle falafelciler adım başı karşımıza çıkıyor. Damak tadımıza çok uzak değil, sadece biraz daha baharatlı.