6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Destekler piyasayı rahatlatacak

Destekler piyasayı rahatlatacak

07.07.2022 | 09:48

Serkan Kundakçı, Kredi Garanti Fonu’na aktarılan tutarın 50 milyardan 100 milyara, esnafa düşük faizli kredi de tavanın 200 bin liraya çıkartılmasının piyasada rahatlamaya yol açacağını söyledi.

A Para ekranlarında yayınlanan Şafak Tükle'nin sunduğu KOBİ Platformu programında, özellikle KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıran kanun ile vergisel düzenlemeler masaya yatırıldı. Programa katılan Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Vergi Platformu Bakanı Serkan Kundakçı, kanunun içinde birçok vergisel düzenlemelerle beraber kamu finansı ve borç düzenlemesi hakkındaki kanunda değişiklik yapan bir madde de olduğunu belirtti.

KOBİ'lerin daha rahat şekilde kredilere erişim imkânının sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Kundakçı, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) aktarılan tutarın 50 milyar liradan 100 milyar liraya çıkartıldığına vurgu yaptı. ESNAFA MÜJDELİ HABER Serkan Kundakçı, "İki gün önce Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un bir açıklaması vardı. Esnafa verilen düşük faizli esnaf kredisinin de tavanının 350 bin liraya çıkartılması ile ilgili. Bu da piyasada bir rahatlamaya yol açabilir. Mevcut uygulamada, Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na bağlı sicil müdürlüğünde kayıtlı, işletme açılış tarihinden itibaren en az 3 ay faaliyette bulunma ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olma şartıyla, esnaflarımız 100, 125, 150 ve en fazla 200 bin lira limitli indirimle faiz oranlı krediye erişebiliyor. Bunun tavanı 200 bin liradan 350 bin liraya çıkartıldı. Bu da esnaflarımız açısından sayın bakanımızın verdiği müjdeli bir haber. KGF'ye aktarılan tutarın 50 milyar liradan 100 milyar liraya çıktığını, bunun da bankaların özkaynak oranına göre dağıtılacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Gelir ve Kurumlar Vergisi'ndeki değişikliklere de değinen Kundakçı, "Kefalet sigorta senetleri Maliye Bakanlığı nezdinde artık teminat olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar kamu ihalelerindeki firmalar ihaleye girerken teminat mektubu yerine kefalet sigorta senetlerini kullanabiliyorlardı ama özellikle KDV iadesi alan mükelleflerin artırımlı oranda vermiş oldukları teminat mektuplarında Maliye Bakanlığı bu kefalet sigorta senetlerini kabul etmiyordu. Torba yasaya konulan ve gerçekten de firmalar açısından rahatlatıcı bir etkisi olan bu senetlerin de kabulü bu yasa ile düzenlenmiş oldu. Firmaların SGK, vergi ve hatta belediyeye olan borçlarının tecil ve taksitlendirmesi sırasında artık teminat mektupları yerine kefalet senetleriyle bu işlemler yapılabilecek. KDV iadelerini de aynı şekilde kefalet senetleriyle alabilecekler. Bankaların üzerinden bir yük kalkmış oldu. Amerika ve Avrupa'da bu tarz işlemlerin tamamı sigorta şirketleri üzerinden yürütülüyor. Türkiye'de de buna bir adım atılmış oldu" dedi.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA