Finansmana erişimde yeni bir pencere açıldı

Finansmana erişimde yeni bir pencere açıldı

31.08.2023 | 11:01

KOBİDER Başkanı Koray Aksu ihracatçı ve KOBİ’lere sunulan kredi paketini değerlendirdi. Aksu, “İhracatçıların ciddi anlamda finansman sıkıntısı vardı. Bu paketin KOBİ ve ihracatçıya ivme kazandıracağını, iyi geleceğini düşünüyorum” dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında imzalanan mutabakatla, ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi devreye alındı. Yeni paket kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden faydalanabilecek. A Para'da Gözde Kılıç'ın sunduğu KOBİ Platformu programına konuk olan KOBİDER Başkanı Koray Aksu, kredi paketinin detaylarını ve Ticaret Bakanlığı'nın ihracatçı ve KOBİ'lere sunduğu diğer destekleri anlattı. Aksu, "Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Gültepe'yi böyle bir girişimden dolayı tebrik ediyorum. Bu gerekliydi" diye konuştu.



MİLYONLARCA LİRA DESTEK VERİLİYOR
Hükümetin uzun yıllardır ihracatı artırmaya yönelik olarak Ticaret Bakanlığı üzerinden geri ödemesiz olarak teşvikler verdiğinin altını çizen Aksu, "KOBİ Türkiye olarak devletin verdiği desteklerin firmalara kullandırılması konusunda danışmanlık yapıyoruz. Ana dalımız sadece bu" dedi. Aksu şunları kaydetti: "Şu anda devletimizin tüm politikası tamamen ihracata ve üretime yönelik bir politika. Bu politikaya bağlı olarak da ihracatçı ihracat yapmak istediği zaman devletimiz; ihracatçıların yurtdışındaki iş seyahatleri için uçak bileti ve otel konaklamalarını 900 bin TL'ye kadar olan kısmını geri ödemesiz olarak ödüyor. Yurtdışındaki tanıtım, reklam, dijital reklam ve markalaşma masraflarına dair ihracatçıya 7 milyon 250 bin TL'ye kadar geri ödemesiz ödemesini alabiliyor. Açacağı ofis, depo, mağaza ve reyon gibi kiralama giderleriyle ilgili her yıl 3 milyon 600 bin TL birim başına 4 yıl boyunca ödüyor. Toplamda 90 milyon TL'lik ciddi bir finansman kaynağı yaratılıyor. Ürünlerine yönelik test analizleri, kalite belgeleri ve raporlama destekleri için de devletimiz 7 milyon 250 bin TL'ye destek sağlıyor. İhracatçı bir pazara gireceği zaman pazar araştırması ve istatiksel raporlarla ilgili raporlama desteklerini 5 milyon 400 bin TL'ye kadar, yurtdışında satın alacağı şirketle ilgili mali ve hukuki araştırmalarla ilgili avukatlık ve danışmanlık ücretlerini de veriyor. Aslında baktığımızda her yıl 90 ile 110 milyon TL arasında geri ödemesiz olarak ihracatçıya teşvik veriliyor. "Şirketlere hükümetin verdiği desteklerin kullandırılması konusunda danışmanlık veren KOBİDER Başkanı Aksu, firmaların destek ödemelerine bireysel başvuru yapmaları ile danışmanlık alarak yaptıkları başvuru arasındaki başarı farkına da değindi. Aksu, şirketlerin kendilerinin başvuru yaparak hareket etmeye kalktıklarında başarı oranlarının yüzde 1'in bile altında olduğunu söyledi.





ŞİRKETLER İYİ TAKİP ETMELİ

Hükümetin ihracatçıya yaptığı yardım ve teşviklerin bilinmezlik oranının yüzde 95 olduğunu belirten Aksu,"Biz bu bilinmezlik oranını yüzde 80'lere kadar geri çektik. Kapı kapı dolaşıp anlatıyoruz. Şirketlerin bu destekleri iyi takip etmeleri lazım. Desteklerden yeni haberdar olan firmalar varsa geriye dönük 3-6 aylık masrafları için teşvik ödemesi alabilir" dedi.

RİSK DEVRALIYORUZ

"FIRMALAR BİZE risk devrediyor ve desteklerle ilgili güncel konuları takip etme gibi bir kolaylığa sahip oluyorlar" diyen Aksu, şöyle devam etti: "Böylece desteği alamama gibi bir riskleri olmuyor. Bizde tarih geciktirme ya da yanlış başvuru gibi olaylar hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Zaten firmalar bizim tarzımızda bir şirketle çalıştıkları zaman bürokrasiyle uğraşmıyorlar."
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA