Melisa (Melissa officinalis), nane familyasına ait, limonumsu kokusuyla tanınan çok yıllık bir bitkidir. Avrupa ve Akdeniz bölgesine özgü olan bu bitki, günümüzde dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Bu bileşenler sayesinde melisa, sakinleştirici, antioksidan ve antiviral özelliklere sahiptir. Melisa çayı nasıl demlenir, 1 bardak suya kaç yaprak konulur, kaynatılır mı sorularına ek olarak sağlık açısından pek çok fayda sağlayan, rahatlatıcı ve lezzetli bir içecek olduğunu söyleyebiliriz.
Melisa çayı, oldukça basit ve pratik bir şekilde hazırlanabilir. İşte adım adım melisa çayı demleme yöntemi:
Malzemeler:
Yapılışı:
Melisa çayının tadı ve etkisi, kullandığınız melisa yaprağının miktarına bağlıdır. Genellikle 1 bardak suya 5-7 adet taze melisa yaprağı yeterli olacaktır. Bu miktar, çayın hem lezzetini hem de faydalı etkilerini ortaya çıkaracaktır. Eğer kuru melisa kullanıyorsanız, 1 tatlı kaşığı dökme melisa genellikle 1 bardak su için yeterlidir.
Melisa çayının dozunu kişisel tercihlere göre artırabilir veya azaltabilirsiniz. Daha güçlü bir lezzet isterseniz biraz daha fazla melisa ekleyebilirsiniz. Ancak, çok fazla melisa yaprağı kullanmak, çayın tadını fazla güçlü hale getirebilir.
Melisa çayı kaynatılmaz. Taze melisa yaprakları suyun içinde demlenerek, sıcak suyun buharı ile özlerini bırakır. Melisa, kaynatıldığında bazı besin değerlerini kaybedebilir ve çayın tadı acılaşabilir. Bu nedenle, su kaynadıktan sonra doğrudan sıcak suyun içerisine melisa yapraklarını eklemek ve sadece demlemek en iyi yöntemdir.