Ördek pişirirken farklı yöntemler kullanılabilir. Genelde damak zevki bu aşamada oldukça önemlidir. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan ördek eti farklı soslar ve baharatlarla daha da lezzetli hale getirilebilir. Ancak pişirim öncesinde iyi bir sosa ihtiyaç duyan et türlerindendir. Bunun yanında ideal pişme süresine de önem verilmelidir. Ördek nasıl pişirilir, kaç saatte pişer ve önden haşlanır mı gibi konular lezzeti açısından önemlidir.
Ördeği pişirmeden önce zeytinyağı, soğan, sarımsak ve sirke ile marine etmek gerekir. Ancak bu tamamen damak zevkine göre değişebilir. Çünkü önden marine etmek ördek etini daha da lezzetli hale getirir. Ördek etini şu yöntemlerle pişirebilirsiniz:
Izgara ile pişirme en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Etin dış kısmını daha çıtır isteyenler için idealdir. Fırınlama ise yaygın yöntemlerden olup çeşitli baharatlar ile marine edilmesine dikkat edilmelidir. Bunların yanında ördek etinin haşlama ile pişirilmesi de mümkündür. Özellikle pilav üzeri için genelde haşlama tercih edilir. Soteleme yöntemi ise hızlı şekilde pişmesi için önem taşır. Güveçte pişirmek ise yavaş ancak lezzeti yüksek bir yöntemdir.
Ördek etini pişirmeden önce bir süre marine olarak bekletilmesi gerekir. En lezzetli soslar arasında ise portakal sosu, soğuk karamel ve baharatlı biber sosları kullanılabilir. Bunların yanında düşük ısıda pişirmek etin daha kolay ve iyi yumuşamasına yardımcı olur. Pişme süresi etin yumuşamasına ve tercih edilen yönteme bağlıdır. Böyle durumlarda yumuşayana kadar 1 ya da 1.5 saat kadar pişirmek yeterli olabilir.
Ördek etini pişirmeden önce genelde haşlanması gerekir. Çünkü ördek gibi kümes hayvanlarının eti oldukça sert ve yağlıdır. Bu nedenle önceden yumuşatılmaya ihtiyaç duyarlar. Böyle durumlarda ördek etini fırınlamadan önce haşlama yapmak bir hazırlık aşaması olarak da düşünülebilir. Tencerede haşlama sırasında defne yaprağı, soğan, sarımsak ve tane karabiber gibi malzemelerle aroma da vermek mümkün olabilir.