Bakan Memişoğlu'nun bu açıklamalarının ardından Acil Tıp ve Afet Çalışanları Derneği (ATAÇDER) de İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile ortaklaşa hayata geçirdiği 'Yaşam Kartalı' projesini tanıttı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na sunulacak projenin prototipi dün İstanbul'da kamuoyu ile paylaşıldı.

Gençlik ve Spor İstanbul İl Müdürlüğü Bakırköy Uluslararası Gençlik Merkezi Dene-Yap Atölyeleri'ndeki öğrenci ve akademisyenlerin katkılarıyla geliştirilen Yaşam Kartalı Drone Sistemi, kalp durması vakalarında saniyelerle yarışılanmüdahale sürecine yeni bir umut kaynağı olacak.

Kalp durmasından sonraki ilk 2 dakikada yapılan müdahalenin yaşama dönüş oranını belirlediğine dikkat çeken ATAÇDER Başkan Yardımcısı Kadir Şeker, büyükşehirlerde ambulansların olay yerine ulaşmasının çoğu zaman 7–10 dakikayı bulduğunu hatırlatarak, "Drone'a takılı şok cihazı çok kısa sürede olay yerine ulaşacak. Orada ilkyardım eğitimi olan bir kişi varsa şok cihazını kullanıp vakaya müdahale edecek. Eğitim alan biri yoksa bile cihaz sesli komutlarla oradakileri yönlendirebilecek. Böylece hayatta kalma oranı yüzde 5'ten yüzde 70'lere çıkabilecek." dedi. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Protokol Şube Müdürü Temel Kılınçlı ise, bakanlığın dene-yap atölyelerinde öğrencilerin geliştirdiği sistemin, Türkiye'de aktif kullanılan, benzeri olmayan ilk örnek olacağını vurguladı.

Kılınçlı, "Bu nedenle Yaşam Kartalı'nı, yalnızca bir teknoloji değil; gelecekte herkesin yaşamına dokunabilecek yeni bir güvenlik ağı olarak görüyoruz" dedi.




