Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bahar alerjisi dönemi başladı

Bahar ayları birçok kişi için sıkıntılı bir dönem. Polenlerin ortaya çıkmasıyla etrafınızda burnu akan, gözleri sulanan ve sürekli hapşıran birçok kişi ile karşılaşabilirsiniz. Hatta bahar alerjisi yaşayanlarda boğazdan kulaklara farklı bölgelerde belirtiler kendini gösterebiliyor fakat önlem almak mümkün...

Bahar alerjileri genellikle ağaçların tomurcuklanmaya başladığı mart ayında kendini gösterir. Ardından çiçek poleni, çimen poleni derken alerji dönemi hazirana kadar uzayabilir. Soğuk havalar geride kaldı, hava sıcaklıkları artmaya başladı. Kalın montları, çizmeleri artık kaldırabilir, açık havanın tadını çıkarabilirsiniz. Ancak kar yağışı yerini polen yağışına bıraktı. Bahar alerjisi olanlar için kötü haber… Çiçeklerin açmaya başlaması, ağaçların tomurcuklanması içimizi ısıtsa da havaya saldıkları polen nedeniyle birçok kişi için sıkıntılı bir dönem. Etrafta burnu akan, sulu gözlülerle sıkça karşılaşabilirsiniz. Hatta bahar alerjisi yaşayan kişilerde yüzden boğaza, ciltten kulaklara kadar farklı şekillerde belirtiler ortaya çıkabiliyor. Maalesef bu süre 4 ayı bulabiliyor.



HER 10 KİŞİDEN 1'I BUNU YAŞIYOR
Bahar alerjileri genellikle ağaçların tomurcuklanmaya başladığı mart ayında kendini gösterir. Ardından çiçek poleni, çimen poleni derken alerji dönemi hazirana kadar uzayabilir. Polenlerin özel bir gücü de, hava akımıyla birlikte kilometrelerce seyahat edebilmeleridir. Yani etrafınızda ağaç, çiçek, tarla olmasa bile polenlerden kurtuluş yok. Baharla birlikte burun akıntısı ve hapşırık nöbetleri yaşayanlardansanız yalnız değilsiniz. Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasıyla aynı kaderi paylaşıyorsunuz. Dikkat etmeniz gerekense farklı belirtilerin ortaya çıkması konusundadır. Ortaya çıkan alerji belirtilerine aylarca katlanmak zorunda değilsiniz. Bir alerji uzmanına danışarak belirtileri tedavi etmek için neler yapılabileceği konusunda yardım alabilirsiniz. Doktorunuz damla, sprey veya kremler önerebilir. Hatta her yıl aynı dönemde alerjiniz başlıyorsa, doktorunuzun da onayı varsa, ilaçları alerjiniz tetiklenmeden önce kullanmaya başlayabilirsiniz. Alerji tedavisi için kullanılan iğneler de mevcut. Belirli aralıklarla uygulanan enjeksiyonlar belirtileri bastırmaktan öte, bünyenizin zamanla daha az alerjik olmasını sağlıyor, hatta aynı anda birden fazla alerjiyi de tedavi edebiliyor. Tabii en doğru yönlendirme için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Alerjinizin başladığı dönemleri iyi takip ederek önlem de alabilirsiniz. Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda daha az vakit geçirmeye çalışın. Eve geldiğinizde, muhtemelen polen taşıyan kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. Evinizi havalandırmak için akşam saatlerinde camlarınızı açın. Çamaşırlarınızı kapalı ortamda kurutun.



BELİRTİLERİN ALERJİ KAYNAKLI OLDUĞUNDAN EMİN OLUN
Alerji belirtilerini tedavi etmeye başlamadan önce yaşadığınız belirtilerin bahar aylarıyla birlikte başladığından emin olmanız gerekir. Örneğin tek başına hapşırmak bahar alerjisi belirtisi sayılmaz. Yıl boyunca hapşırmanıza neden olacak farklı etkenler vardır. Her bitki farklı kimyada polen yayar. Huş, meşe, akçaağaç ve karaağaç polenleri bilinen en yaygın tetikleyiciler arasında. Alerjik bir bünyeniz varsa ve polen soluduysanız, bağışıklık sisteminiz beyninize sinyal yollayarak polen partiküllerini dışarı atmasını söyler. Bu sebeple sürekli hapşırırsınız.



TIKANIKLIK OLUŞUYOR
Bahar alerjileri genellikle burun akıntısına ve sinüslerden boğaza kadar ilerleyen mukus akıntısına neden olur. Bu durum da özellikle sabahları görülen öksürüğe ve hatta boğaz ağrısına neden olabilir. Alerjiler için kullanılan ilaçlar çoğunlukla bu belirtilerin düzelmesine yardımcı olur. Alerjik bünyelerde vücut, polenleri istilacı olarak görür ve tespit edildiğinde histamin olarak adlandırılan kimyasallar salınır. Gözlerde şişme, iltihaplanma, sulanma ve kaşıntı gibi belirtilerin ortaya çıkması da histamin salınımıyla başlar. İltihaplanmayla birlikte burunda ve gözlerde ortaya çıkan tıkanıklar sinüs baş ağrılarını da beraberinde getirebilir.

BAHAR ALERJISI CİLDİ DE ETKİLİYOR
BAHAR alerjileri sadece hapşırmaya ve göz problemlerine neden olmaz, cildi de etkileyebilir. Bu dönemlerde cildin kurumasına ve kaşınmasına neden olan egzama ortaya çıkabilir. Genellikle bebeklikte gıda alerjileri nedeniyle ortaya çıksa da yaş ilerledikçe polen, küf, toz akarları veya evcil hayvanlardan kaynaklı bakteriler egzama oluşumunu tetikleyebilir. Çoğu kişi bu durumu çocukluk döneminde atlatır ancak ortalama yüzde 3'ü yetişkinlik döneminde etkilenmeye devam eder.

KULAKLAR DA SAVUNMASIZ
Yüzünüzü herhangi bir şekilde polenlerden korumanız pek mümkün değildir. Belirtilerin ilk olarak gözlerde ve burunda görülmesi de bu yüzdendir. Aynı şekilde kulaklar da polene karşı savunmasızdır. Yani kulaklarınızda kaşıntı ve tıkanıklık oluşuyorsa bunun sorumlusu da yine polendir. Belki daha önce hiç duymadınız ama meyve yemek de bahar alerjisi belirtilerini tetikleyebiliyor. Bazı meyvelerin polenle aynı kimyasal yapıya sahip olmaları nedeniyle aldığınız bir ısırık kulaklarda kaşıntı, ağız çevresinde şişlik ve cilt kaşıntılarına neden olabilir. Elbette polen alerjisi olan herkeste polen gıda alerjisi sendromu adı verilen bu durum görülmez. Böyle bir sorun yaşıyorsanız meyveleri pişirip tüketerek polen gıda alerjisi sendromunu atlatabilirsiniz. Hangi meyvenin hangi polenle bağlantılı olduğunu bilmeniz de işinizi kolaylaştırır. Muz, salatalık, kavun ve kabak yakupotu poleni; elma, badem, havuç, kereviz, kiraz, fındık, kivi, armut ve erik huş poleni; kereviz, kavun, portakal, şeftali ve domates ise çim poleni ile benzer kimyasal yapıya sahiptir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA