Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HÜLYA GÜLER

Kuzey Kıbrıs’ın Elon Musk’ı

Köşelerin çoktan kapıldığı dünya otomotiv endüstrisinde Türkiye'nin, ezberleri bozan yerli otomobil projesini (Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu-TOGG) ve o dönem yapılan yorumları hepimiz hatırlıyoruz. Üstelik Türkiye, elektrikli otomobillerle kuralların yeniden yazıldığı bu oyunda (her şeye rağmen) bir değil iki projeyle yer alıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) en büyük özel sektör kuruluşu Yakın Doğu Oluşumu'nun yerli otomobil projesi GÜNSEL'den söz ediyorum.

2.1 milyar dolarlık
servetiyle milyarderler listesinde yer alan babası Suat Günsel'in, çocukluk hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıkan Yakın Doğu Oluşumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel'e, otomobil üretmeye kalkıştığı zaman yöneltilen 'inanmaz' bakışları, imkânların 'yetersizliğinin' vurgulandığı eleştirileri tahmin edebiliyorum.
Neyse ki bütün bunlar Prof. Dr. Günsel'i durduramadı. 2016'dan bu yana 250 milyon dolar yatırım yapan Yakın Doğu Oluşumu, elektrikli otomobil projesinde ilk prototipleri üretti. Hedef, 250 milyon dolar daha yatırım yaparak 2022 sonunda GÜNSEL'in seri üretimine başlamak.
INBUSINESS Dergisi'nin haziran ayında kapağına taşıdığı Prof. Günsel'in ilk kez anlattığı bu etkileyici hikâyesi, ABD'nin 'çılgın yatırımcı'larından biri olarak dünya çapında üne kavuşan Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ı hatırlatıyor.
Prof. Günsel, bu benzetmeyi 'kararlılık ve yenilik peşinde koşmak' açısından yerinde buluyor ancak Elon Musk ile arasındaki farkı da şu sözlerle ortaya koyuyor: "Bazen arkadaşlarım Elon Musk ile ilgili bana takılıyorlar. Evet, ikimiz de elektrikli otomobil projesi hayata geçiriyoruz. Ama aramızda büyük bir fark var. Musk kendi hayalinin peşinde, ben ise öncelikle KKTC'nin geleceği için çalışıyorum."
Prof. Günsel, 40'ın üzerinde şirketiyle KKTC'nin, devletten sonra en büyük istihdamı sağlayan Yakın Doğu Oluşumu'nda yönetimi devraldıktan sonra ülke ekonomisini dönüştürecek adımlar atmaya başladı. Elektrikli otomobil projesinin yanı sıra, oyun geliştirmeden girişimciliğe, sağlık ürünlerinden uzaktan eğitime kadar pek çok yeni nesil yatırım alanlarıyla büyümeyi hedefleyen Prof. Günsel'in gelecek planlarını ilgiyle okuyacaksınız.

***


VERİ AKTARIMINDA 'AZ NEDEN ÇOKTUR?'
INBUSINESS'ta bu ay ayrıca içerik ortaklığı yaptığı MIT Sloan Management Review'un platform ekonomisine yönelik kapsamlı bir araştırması da yer alıyor. Araştırmada hem e-ticarette var olmak/ büyümek isteyen şirketler, hem de platform kurucuları için stratejik yol haritaları çiziliyor. Platform bağımlılığından kurtulmanın ipuçları veriliyor. MIT Sloan Management Review'un bir diğer çarpıcı dosyası da günümüzün en popüler konularından biri olan veri aktarımı ile ilgili. Bu dosyada da sağlıklı veri aktarımı için 'Az Neden Çoktur?' sorusunun cevabını bulacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA