Krize elindeki stokla yakalanan ve stok eritmek için faklı indirim ve kampanyalara başvuran, zaman zaman da kendi içlerinde gerginlik yaşayan perakendeciler 2010 yılı için umutlu konuştu. Yaklaşık bir ay önce aldıkları Perakende Güneşi Ödülleri'nin sohbet toplantısında bir araya gelen farklı sektörlerden oyuncular gelecek yıl için en az yüzde 10'luk büyüme öngördüklerini dile getirdiler. İstanbul Doors Grup'un ortaklarından Berk Ekşioğlu uygun fiyatlı yemek alternatiflerini mönüye dahil etmeye devam edeceklerini belirtirken Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Aslı Karadeniz, 2010'da daha çok kişiye ya da farklı gelir gruplarına özel indirim ve kampanyalara ağırlık vereceklerini kaydediyor. Mağazalarında daha uygun fiyatlı ürün sayısını da artıracaklarını dile getiren Karadeniz, insanların alışverişlerinde pahalı ürün almak yerine basic ürünleri aksesuvarla desteklemeyi tercih ettiklerini ifade ediyor.
'OTURUP BEKLEMEYECEĞİZ'
YKM Yönetim Kurulu Üyesi Nuşin Oral ise dünyayı sarsan ekonomik krize rağmen perakendenin yüzde 10 büyümesinin ise büyük bir başarı olduğunu belirtiyor. Mc Donald's Genel Müdürü Hakan Serim, "kriz var diye oturacak değiliz. 2009'da büyüdük 2010'da da yüzde 15 büyüme hedefliyoruz" diyor. Metro Asset Management AVM Yönetim Müdürü Hüseyin Kurtuluş ise yüzde 10 büyümeye odaklandıklarını ifade etti
İPUÇLARI İYİ BİR YIL GÖSTERİYOR
Alp ÖZPAMUKÇU-Koçtaş
2010'da 5 yeni mağaza öngörüyoruz. Zaten 3 ve 5 yıllık planlarımızda bir sapma yok. Büyük bir çalkalanma olmazsa -ki olmayacağını düşünüyoruz- 2010'da yavaş yavaş toparlanma olur. En az yüzde 20 büyüme hedefliyoruz.
Hakan KODAL-Krea
2009 başındaki negatif hava bitti. Tüketici güveni yükseliyor. AVM'lerin metrekare cirolarının 2008 ekimine göre yüzde 16 artması, 2010'unun iyi geçeceğine dair önemli ipucu.
UCUZ FİYATLI ÜRÜNLER DEVAM EDECEK
Aslı KARADENİZ-Boyner:
2009'u yüzde 10 büyümeyle kapatıyoruz. 2010'da da aynı büyümeyi sürdürürüz. Vergi indirimleriyle kayan harcamalar yeniden hazırgiyime döndü. Ucuz fiyatlı ürünlerin oranını artırmıştık buna devam edeceğiz.
Berk EKŞİOĞLU-İstanbul Doors
2009 düşünüldüğü kadar kötü değildi. Biz 2010'da özellikle Kitchenette ve Wan-Na restoranlarını yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Dışarıda yeme-içme alışkanlığı artacak. Büyüme hedefimiz yüzde 35-40 arasında.
Nuşin ORAL-YKM
Sektörde yüzde 10'luk ilerleme var. Aynı büyümeyi 2010'da da yaparız. Firmalar yavaş yavaş gaz pedalına basıyor.