Koza Altın'ın halka arzı, geçen hafta yurt dışı piyasalardaki dalgalanmanın kurbanı oldu. Yüzde 68'ini yurt dışı yatırımcılara satacağını açıklayan şirket, yabancıların taleplerini geri çekmesi nedeniyle sıkıntı yaşadı ama yine de arzı tamamladı. Taban fiyat olan 36.80 liradan yapılan satışlarla yüzde 30'luk talebi toplayan Koza Altın 689.8 milyon liralık talep toplamayı başardı.
YÜZDE 68'İ YABANCIYA
İMKB'nin ilk altın şirketi olacak Koza Altın, 3-5 Şubat tarihleri arasında yaptığı talep toplamada umduğunu bulamadı. Avrupa'da Yunanistan ve Portekiz'de yaşanan sıkıntılara cuma günü ABD'de istihdam verilerinin eklenmesiyle hızla düşen borsalar yabancıların Koza'ya ilgisini düşürdü. Halka arz öncesi açıklanan rakamlara göre, şirket yüzde 68'ini yabancılara, yüzde 2'sini yurt içi kurumsal, yüzde 30'unun ise yerli yatırımcılara satılması planlandı. Koza Altın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Ögüt'ün verdiği bilgilere göre, yabancılar taleplerini Cuma günü geri çekince arz yerli yatırımcıya kaydı. Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın borçluluk seviyeleri ile ilgili artan endişeler ve CDS oranlarındaki hızlı yükselişler ile hisse senedi ve emtia piyasalarında sert kayıpların arzı olumsuz etkilediğini kaydeden Ögüt, İMKB'nin haftanın son 2 işgününü yüzde 7'ye yakın kayıpla kapatmasının da talebi etkileyen unsurlar arasında saydı. Dün yapılan yazılı açıklamaya göre, yüzde 30'unu halka arz eden Koza Altın hisselerinin yüzde 40'ı yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 56'sı yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 4'ü yurt içi kurumsal yatırımcılara satıldı. Halka arzda yurt içi bireysel yatırımcıların talebinin yüzde 95'inin karşılandığı, yurt içi kurumsal yatırımcıların talebinin de ortalama yüzde 80'ini alabildiği kaydedildi.
PİYASA DEĞERİ 2.2 MİLYAR TL

Halka arzda fiyat ise tabanda oluştu. Verilere göre 36.80-46 TL aralığında yapılacak satış 36.80 TL'den yani taban fiyattan yapılmak zorunda kalındı.

Tavan fiyattan satış olsaydı 828 milyon lira gelir elde edecek olan şirket 689.8 milyon TL'lik gelirde kaldı ve 138.2 milyon TL'lik tavandan daha düşük gelir sağladı.

Yüzde 100 Türk sermayeli Koza Altın'ın tamamlanan halka arzıyla 2.2 milyar TL piyasa değerine ulaşmış bir şirketin yüzde 30'u İMKB'ye gelmiş oldu. Yapılan açıklamaya göre 13 bin 757 yatırımcının katıldığı halka arzda gelirin 99.4 milyon TL'si (yüzde 15'i) fiyat istikrarı için ayrıldı.