Nisan 2008'den buyana yılan hikayesine dönen Azerbaycan doğalgaz fiyat görüşmelerinde nihai anlaşmaya varıldı. Uzun zamandır Türkiye Ermenistan ilişkileri gölgesinde kalan müzakerelerde, Azerbaycan'dan dün sürpriz bir ziyaret geldi. Azeri Milli Petrol Şirketi Başkanı Revnag Abdullayev temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.
BAŞBAKAN HAKEMLİK YAPTI
Abdullayev ile görüşen Enerji Bakanı Taner Yıldız, anlaşamadıkları konularda Başbakan Erdoğan'ın hakem olması teklifini iletti. Bunun üzerine Erdoğan'ın hakemliğinde uzlaşmaya varıldı. Türkiye, Azerbaycan'dan alınan bin metreküp doğalgaz için yaklaşık 120 dolar ödüyor. Aynı gaz için Rusya'ya 300 doların üzerinde ödeme yapılıyordu. Yıldız, "Her iki taraf da anlaşma için adım attı. Hem piyasanın serbestleşmesi için Azeri tarafın koyabileceği katkılar hem fiyatın makul seviyede kalması hem transit taşımacılık tarifesine her iki tarafın saygı duyması gibi, 3 temel konuda Başbakanımızın hakemliğinde prensip kararına vardık" dedi.
MİLYONLARCA DOLARLIK FATURA GELECEK
Başbakan Erdoğan'ın mayıs ayında Azerbaycan'a giderek milletlerarası resmi anlaşmaya Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile imza atacağı belirtiliyor. Başbakan'ın anlaşmaya imza atmasının ardından yeni fiyat geçmişe dönük uygulanacak. Türkiye müzakerelerin başladığı 15 Nisan 2008 tarihinden itibaren yeni fiyatla aldığı doğalgaz arasındaki fiyat farkını ödeyecek. Bu nedenle Azerbaycan, BOTAŞ'ın önüne nakit ödemesi gereken milyonlarca dolarlık ek doğalgaz faturası çıkarabilecek.