Kitlelerin sanal dünyaya olan ilgisine paralel olarak internetin dünya ekonomisindeki payı her geçen gün artıyor. Bugün, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine denk gelen 1.7 milyar kişi internete giriyor. Peki bunun ekonomik açılımı ne anlama geliyor? Ortalama her ay 668 bin yeni internet adresi kullanıma açılıyor ve bugün dünyadaki .com adresi sayısı 80 milyonu aşmış durumda. İnternetin dünya ekonomisindeki ölçeği ve geleceğini araştıran Washington merkezli think tank kuruluşlarından Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Kurumu'nun (ITIF) Başkanı Robert Atkinson, ticari internetin, global ekonomiye yıllık katkısının 1.5 trilyon dolara ulaştığını kaydetti. Atkinson, bu rakamın global ilaç satışı, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım ve ülkelerin Ar-Ge'ye yaptığı harcamaların toplam değerinden fazla olduğuna dikkat çekiyor. İnternet üzerinden alışverişin şu an çok düşük seviyede olduğu Türkiye'yi, "Çok bakir bir online pazar" diye tanımlayan Atkinson, bunun yakın gelecekte değişeceği görüşünde. Atkinson, "Türkiye'de internetle içiçe olan genç bir nüfus var ve bu grup online ekonominin lokomotifi olacak. Türkiye'de satın alma gücünün yükselmesine paralel olarak gerekli altyapı tam olarak sağlandığında bu pazar şirketlerin iştahını kabartır" dedi.
ONLİNE ALIŞVERİŞ ARTIYOR
Atkinson, eğer bu hızla giderse küresel e-ticaretin dünya ekonomisine olan katkısının 2020'de 3.8 trilyon doları aşacağını belirtiyor. İnternet üzerinden online alışveriş yapan nüfusun da hızlı bir artış gösterdiğini kaydeden Atkinson, son 5 yılda online alışveriş yapan Avrupalı sayısının yüzde 85 arttığının altını çizerken, Latin Amerika'daki internet kullanıcılarının yüzde 63'ünün Asya Pasifik'te ise yüzde 70'nin en az bir kere internet üzerinden alışveriş yaptığını kaydetti. Bu rakam, Kuzey Amerika ve Avrupa'da yüzde 85'in üzerinde.
'Alışveriş tercihi giderek değişiyor'
E-Ticaret
alanında başı çeken ülkeler arasında ABD, İngiltere, Almanya, İsveç ve Danimarka'nın geldiğini kaydeden Atkinson, "Online alışveriş hacmi ve e-ticaret normal ticaretin 6-7 katı bir hızla büyüyor. İnsanlar artık mağazalara gidip alışveriş yapmaktansa sanal âlemde çok daha fazla çeşidi istediği yerden fiyatları karşılaştırarak tedarik etmeyi tercih ediyor. Gelecekte belki de AVM'lerin yerini online, sanal AVM'ler alacak" dedi.
'Mobil internet uygulamaları artacak'
Ticaretin
önümüzdeki 10 yıldaki değişiminin son 100 yıldaki değişimden daha fazla olacağını kaydeden Atkinson, internet ekonomisini benimsemeyen şirketlerin gelecekte yok olmaya mahkûm olduklarını savunuyor. Şirketlerin teknolojiye ayırdıkları yatırım payının artacağını dile getiren Atkinson, devletlerin de bu trende ayak uydurmak için benzer adımlar atmak zorunda kalacağını ifade ederek, "Daha çok tüketici internet kullandıkça otomatikman daha fazla şirket ve kurum da tüketici talepleri doğrultusunda internete yöneliyor. Daha fazla sayıda mobil internet uygulamaları ve çeşitliliği göreceğiz" dedi.