Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılmak için Rusya'nın St. Petersburg kentinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Rusya arasında hız kazanan görüşmelere vurgu yaparak "İlişkilerde önemli bir ivme yakalandı" dedi ve ekledi: "Ancak son anlaşmalarla Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığının arttığı tezi işleniyor. Türkiye çok çeşitli ülkeler ile çeşitli projeler geliştirecek kapasitede. Geçmişte benzeri ithamlar başka ülkeler için de kullanıldı ama bunun geçerli olmadığını gördük." Enerji Bakanı Yıldız, Rusya temasları kapsamında Rus ve Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. Rus gazetecilerin "Türkiye krizden nasıl oldu da az etkilendi" sorusu üzerine Yıldız Rusya'ya kriz reçetesinin sırrını verdi. İktisatta, "Hiçbir sektörün büyüklüğü siyasi istikrarı geçemez" prensibi olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Biz Türkiye olarak krizi dokuz yıl önce yaşadık. Çıkardığımız dersler ışığında sıkı bir disiplin anlayışı ortaya koyduk. Uluslararası sermaye ile sağlam ilişkilerimiz var. Özelleştirme gelirlerimiz kriz döneminde azalmadı aksine arttı. Bunlar bizim krizi nasıl güçlü atlattığımızın ifadesi" diye konuştu.
İSRAİL'E KRİTİK MESAJ
Bakan Yıldız, Rus doğalgazını İsrail'e ulaştırması planlanan Mavi Akım II Boru Hattı Projesi için de Rusya'dan önemli mesajlar verdi. İsrail'le enerji projelerinin ilişkiler normalleşene kadar gündeme gelmeyeceğini belirten Yıldız, "Birileri zamanın bize bir şeyleri unutturacağını düşünmesin. Zaman İsrail'in yaptıklarını unutturmayacaktır" diye konuştu.
Rusya çevreye daha hassas
Boğazlardan geçen tanker sayısının giderek arttığına işaret eden Bakan Yıldız, " Bu bizim açımızdan önemli bir sorun. Samsun-Ceyhan'ı da işte bu nedenden ötürü stratejik proje olarak görüyoruz. Projeye destek veren Rusya'nın da çevre faktörü konusunda ne kadar hassas olduğunun şahidiyiz" dedi.
Seçin'e özel mesaj
Bakan
Taner Yıldız, 'dostum' diyerek hitap ettiği Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Igor Seçin ile iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında yakaladıkları uyuma dikkat çekerek, "Biz, sürdürülebilir gelişmeyi yakalamak istiyoruz. Sayın Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'le yakaladığımız ilişki aynen bu modda. Bunu sürdürme konusunda kararlıyız" diye konuştu.
Doğalgaz totodan sürpriz sonuç çıktı
Rusya'nın,
St. Petersburg kentinde gerçekleştirilen 14'üncü Ekonomik Forum'da bir araya gelen dünyanın en önemli enerji uzmanları doğalgaz ve petrol fiyatları için anket yaptı. Aralarında Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Cambridge Enerji Enstitüsü Başkanı Daniel Yergin ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da bulunduğu sektörün önde gelen isimleri gelecek 10 yıl içinde doğalgaz fiyatlarının bugün olduğu gibi 200-300 dolar bandında seyir izleyeceğinde hemfikir kaldı.