Libananco davasında köşeye sıkışan kaçak Uzan Ailesi'nin ÇEAŞ ve Kepez'e haksız el konduğu iddiası ile Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtığı 170 milyar dolarlık tazminat davası dün Strasbourg'ta yapıldı. Duruşmaya Fransa'dan siyasi iltica talebinde bulunan Cem Uzan da katıldı. Yaklaşık üç saat süren duruşmada Uzan ve Türk hükümetinin avukatları dinlendi. Kararın daha sonra verilmesi bekleniyor.
UZAN HİKÂYE OKUDU
Uzanlar, Enerji Bakanlığı'nın uzun savunması sonrası "hukuken" köşeye sıkıştı. Hukuki olarak iddialarını gerekçelendiremeyen Uzan tarafı yine aynı masalı okumaya başladı. Uzanlar, Cem Uzan'ın Türkiye'de siyasi parti lideri olduğunu hatırlatarak, "ÇEAŞ ve Kepez'e bu nedenle el konuldu" savunmasını yaptı. Avukatlar en az 165 milyar dolarlık tazminat talep etti. Türkiye tarafı ise Uzanların Çeaş ve Kepez'i imtiyaz sözleşmesi ile aldıkları ve burada üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediklerini belgeleyerek, "İşlem sadece hukuki" dedi.
20 kişilik hukuk timi
DURUŞMADA, Türkiye adına savunmayı davaya gösterdiği benzerlik nedeniyle Libananco tahkim davasını yürüten ekip yaptı. Yaklaşık 20 kişilik savunma heyetinde Türkiye adına savunma sunumunu Libananco'nun Paris davasında Uzanları çapraz sorguya alan ve kara kutu Ali Türkan'ı çözen ABD'li avukat Marc Howard gerçekleştirdi. Avukatlar, "Söz konusu şirketlerin imtiyaz sözleşmelerinde belirtilen görevleri ve sorumlukları gerektiği gibi yerine getirmedikleri gerekçesiyle sözleşmelerin iptal edildiğini'' bildirdi. Avukatlar, grubun taahhütlere uygun olarak sürekli enerji arzı sağlayamadığı ve yine taahhütlere uygun olarak gerekli yatırımları yapmadığı görüşünü dile getirdiler. Duruşmada, Uzan ailesinin şirketlerinin çeşitli yolsuzluklar ve usulsüzlükler yaptığı da belirtildi.