TOKI International

Düşük gelirliler için kira öder gibi ev sahibi olma imkânı ile yılda ortalama 70 bin konut üreten TOKİ'nin bu modeli yurtdışından büyük ilgi görüyor. Hafta başında Venezüella'nın çağrısından sonra Nijerya'dan da 'TOKİ bize ev yapsın' talebi geldi

Hasılat paylaşımı modeliyle yılda ortalama 70 bin konut üreten Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) bu modeli yurtdışında büyük ilgi görüyor. Dar gelirli aileler için kira öder gibi ödeme modeli ile 8 yılda 472 bin konut üreten TOKİ, bu modelin yurtdışında çok ilgi görmesi nedeniyle Avrupa'dan Orta Asya'ya Afrika'dan Latin Amerika'ya kadar geniş bir coğrafyada hem bilgi aktarımı hem de karşılıklı üretim için görüşmeler yapıyor. Bir kısmı devam eden görüşmelerle TOKİ, uluslarası alanda yeni bir konut hamlesine hazırlanıyor. TOKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre son 8 yıldır Türkiye'deki konut hamlesi yurtdışında yakından takip ediliyor. Bugüne kadar 10'dan fazla ülke ile görüşmelerini sürdürdüklerini söyleyen yetkililer 2003'ten bu yana Moğolistan, Ukrayna, İran, Suriye, Kuveyt, Katar, Bosna Hersek ile bilgi aktarımı konusunda anlaşma imzaladığını belirtti. Bunun yanı sıra Pakistan, Endonezya ve Sri Lanka'da deprem ve sel felaketleri sonrasında ise Başbakanlık'ın görevlendirmesi ile bu ülkelerde konut yaptı. Pakistan'daki 4 bin 620 deprem konutunun yapımına başlandı. Son dönemde görüşmelerin sürdüğü ülkeler arasında ise Venezüella'dan sonra dün Nijerya da eklendi. Türkiye'yi ziyaret eden Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan TOKİ'den ülkesinde konut yapmasını istedi. Geçtiğimiz haftalarda ise Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, TOKİ yetkililerini ülkesine davet ederek petrol karşılığında Anzoategui şehrinde 5-10 bin konut yapımı önermişti. Bu görüşmeler sonrasında Venezüela devlet petrol şirketi Corporacion Venezolana de Petroleo (CVP) şirketinin genel müdürünün Ankara'ya gelerek incelemelerde bulunması ise ilk somut adımı oluşturdu.

HER HAFTA BİR HEYET GELİYOR

TOKİ yetkilileri son aylarda "Suriye, Irak, İran, Lübnan, Ürdün, Afrika, Orta Asya ve Latin ABD ülkelerinden görüşme taleplerinin geldiğini söyleyerek "Neredeyse her hafta yabancı bir heyet ağırlıyoruz" diye konuştu. Yetkililer bazı ülkelerin TOKİ modelini inceleyip kendi ülkelerinde de kurmak için teknik destek istediklerini bazılarının ise TOKİ ve Türk müteahhitlerin ülkelerinde konut yapmasını istediklerini kaydetti.
İRAN VE İSPANYA DA İNCELEDİ
Ekim 2010'da Tahran'da gerçekleştirilen Confair Fuarı'nda ise İran Emlak Geliştirme Bakanlığı (IPRA) ile işbirliği mutabakatı zaptı imzalanmıştı. Ocakta İran İskân ve Kentsel Gelişim Bakanı Ali Nikzad da TOKİ'yi ziyaret ederek benzer bir modeli ülkesine taşımak için incelemelerde bulunmuştu. Gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra İspanya da TOKİ modelini incelemişti.

100 BİN KONUT İHTİYACI OLAN YEMEN'LE GÖRÜŞÜLECEK
TOKİ yetkilileri Dışişleri Bakanlığı kanalıyla TOKİ modelini incelemek isteyen başka ülkelerden de görüşme talepleri geldiği bilgisini vererek önümüzdeki günlerde Yemen, (100 bin konut ihtiyacı var), Ürdün, Cezayir, Lübnan gibi ülkelerin de sırada olduğunu bildirdi. Mısır'ın da görüşmek isteyen ülkeler arasında olduğu, ancak ülkedeki siyasi karışıklığın ardından bu durumun askıya alındığı öğrenildi. Bu yıl Türkiye'de 500 bin konut hedefine ulaşmayı hedefleyen TOKİ bugüne kadar düzenlenen 3 bin ihale sonucunda ise 35 milyar liralık yatırım yaptı.

kalan karakter 460

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Ekonomi Haberleri
Diğer Ekonomi Haberleri
Akaryakıta 7 kuruşluk zam
Sosyetenin gemisi Çin'de battı
Dünya gıda fiyatları 2.5 yılın zirvesinde
Tahvil 8.30'u aştı
Nijerya da TOKİ'den konut istedi
Gösteriler 49 milyar $'a mal oldu
Petrol karşılığı 5-10 bin konut
Sözleşmeli öğretmene müjde!
Akaryakıt bayileri de zam yaptı
En hızlı büyüyen operatör Vodafone
Fitch Mısır'ın notunu düşürdü
Gayrimenkulde büyüme beklentisi
Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyon uyarısı
İşte Ocak ayı enflasyonu
Zam şampiyonu kuru soğan
Motorine 8-9 kuruş zam
Dolar yükseldi, borsa düştü
'4 bin peşin daire senin' atağı
Bizim Toptan hisseleri borsada
Özilhan Koç ve Zorlu'ya rakip oluyor
Dünyaya havacı yetiştirecek
Shopping Fest'e Mısır piyangosu
Piyasalarda Mübarek bayramı
"Türkiye, elektrikte AB'ye açılan kapımız"
Akenerji'de Çek spekülasy
Kayseri Şeker'e yeni müdür
Rakı şişesinde kavga başladı
Kırgızistan'la da vizeler kalkıyor
'Akaryakıtta kâr düşmezse tedbir alırız'
150 liralık alışverişe ekrandan ilan-ı aşk
www..com.tr
Facebook’un en iyi gazetesi
SABAH’ı beğen,
son dakika haberlerini kaçırma
facebook.com/Sabah
Son dakika haberlerini
Twitter’ın en iyi gazetesi
Sabah’da takip et
twitter.com/sabah
İMKB 100 (2012/05/25)
İMKB 100 54809,94
Değişim oranı % -0,19
Hacim-milyon TL 2361037723
Yükselen hisse 174
Düşen hisse 228
Değişmeyen hisse 205
İMKB 100 DEĞİŞİM GRAFİĞİ
2012/05/25
1000 TL'NİZ GEÇEN HAFTA NE OLDU
USD % 0,74 1013,5 TL
EURO % -0,84 980,5 TL
IMKB % -4,4 956,02 TL
DÖVİZ
Döviz Alış Satış
ABD Doları 1,8425 1,8435
EURO 2,3065 2,3075
İngiliz Sterlini 2,89 2,903
İsviçe Frangı 1,92 1,931
Japon Yeni 2,305 2,326
PARİTELER
Döviz Parite
Euro / USD 1,2517
Sterlin / USD 1,5747
USD / Japon Yeni 0,7926
USD / İsviçre Frangı 0,9547
DÜNYA BORSALARI
Borsa Son Değer %Değişim
Bovespa, Sao Paulo 54463,16 0,74
Hang Seng HK 20501,67 0,31
Argentina MERVAL 2340,26 2,26
Nikkei 225 8580,39 0,2
T300 Comp. Toronto 11576,47 0,09
Taiwan Weighted 7147,75 -1,75
DJ Industrial 12454,83 -0,6
Straits Times 2780,42 -1,53
DJ Transport 5079,84 -0,56
All Ordinaries, Sydney 4081,20 -0,61
HİSSELER
Sembol (ör: "ISCTR")
ARA
YÜKSELEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
IZMDC 5,78 9,47
INDES 3,09 8,80
CBSBO 0,32 6,67
NIBAS 2,31 6,45
DÜŞEN HİSSELER
Hisse Değer Değişim
DENIZ 14,20 -20,00
ENKAI 4,02 -12,42
CEYLN 2,08 -12,24
DOGUB 1,75 -12,06
EN YÜKSEK İŞLEM HACMİ
Hisse Hacim
GARAN 5,86
AKBNK 5,44
ISCTR 3,75
VAKBN 2,99
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol