Saman fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek zam yapılacağı dedikoduları çıkarılan kırmızı etteki spekülasyonlara karşı çözüm denizden geldi. Önceki gün sezonun ilk avına çıkan balıkçılar, tonlarca hamsiyle geri döndü. Ağlardaki istavrit ve palamut bolluğu da dikkat çekti. Türkiye'de en çok tüketilen balıklar arasında yer alan hamsinin kilosu dün sabah ilk dakikalarda 5 TL'den satışa çıkarken ilerleyen saatlerde dönen teknelerin getirdiği avla birlikte 3 TL'ye indi. Onlarca çeşit yemeğiyle kış aylarında mutfakların besin değeri yüksek ve kolay ulaşılabilir yiyeceği hamsi, böylece son günlerde kilosu 35 liraya kadar yükselen kırmızı et üzerindeki oyunları da boşa çıkarmış oldu.
HALE SATIŞI 70 KURUŞ
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, balığın 7'den 70'e herkes için sağlıklı ve olmazsa olmaz bir besin kaynağı olduğuna dikkat çekerek, "Bu yüzden balığın yokluğu düşünülemez. Bu yıl balık açısından bol bir dönem yaşanacak" şeklinde konuştu. Balıkçıların avladıkları hamsileri hallere 70 kuruştan sattıklarını vurgulayan Kartal, aradaki farkın bir dengeye oturtulmasından tüketicilerin de kârlı çıkacağını ifade etti. Daha ilk günden tonlarca hamsiyi ağına takıp getiren balıkçılar, bunu diğer balık türlerindeki bolluğun işareti olarak görerek sezona yüksek moralle başladı. Kumkapı balık halinde satış yapan ünlü Erzincanlı Kardeşler'in patronu Kemal Sümbül, bu yıl hamsinin çok bol olduğunu, dikkatli avlanılırsa bu durumun kış sezonu bitene kadar devam ettirilebileceğini belirterek şunları söyledi: "Bol hamsi ve istavrit bol palamut ve lüferin habercisidir. Çünkü bu iki küçük balık türü palamutun da lüferin de yemidir. Bu açıdan bolluk bizim için önemli bir gösterge."
20 KİLOLUK KASA 50 TL
Balıkçıların siftahı bereketli oldu. Kasalardaki balıklar halde kapanın elinde kaldı. 15 kiloluk bir kasa hamsi 25 TL'den satıldı. Daha kaliteli 20 kiloluk kasalardaki hamsi ise 50 TL'ye alıcı bulurken, ağ atmadan önce bu fiyatın 80 TL olduğunu belirten bir balıkçı "Bu sene deniz balık kaynıyor. Tüm tekneler kasalarını doldurdu" dedi. Hamsinin 40-50 metre açıkta tutulabilen bir balık olduğunu belirten balıkçılar, "Bu sene palamut yılı olacak" şeklinde konuştu.
24 METRE KURALI ESNEYEBİLİR
Balıkçılık sektörünün temsilcileri önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'le görüştükten sonra uzlaşarak denize açıldı. Toplantının ana gündemi avlanma sınırını 11 metreden 24 metreye çıkaran düzenleme oldu. Balıkçılar, Türkiye'nin üç ayrı denizinin yapısının ve yetişen balık türlerinin birbirinden farklı olduğunu belirterek genel bir düzenlemenin doğru olmayacağını aktardı. "Daha esnek bir çözüm bulunmalı" diyen balıkçılara Bakan Eker'in de olumlu yaklaştığı öğrenildi. Konu üzerinde bürokratlar ile bilim adamları ortak çalışma yapacak.