X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Restoranlara 'alerjen madde' ayarı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Restoranlara 'alerjen madde' ayarı

  • Giriş Tarihi: 26.12.2014
Restoranlara 'alerjen madde' ayarı
Restoranlara 'alerjen madde' ayarı

Gıda güvenliği anlamında birçok yeniliğe daha imza atıldı. 2010'da yayımlanan 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' kapsamında 100'ün üzerinde düzenleme gerçekleştirildi. Buna göre Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde alerjen bileşenler veya alerjen işlem yardımcılarının hazır ambalajlı ürünlerde bildirim zorunluluğu getirildi. Gluten, soya, süt ürünleri, yumurta, hardal, susam, kükürt dioksit gibi 14 madde, hazır ambalajlı ürünlerde belirgin bir şekilde yazılacak. Alerjen maddelerin sadece hazır ambalajlı ürünlerin etiketinde değil, toplu tüketimin olduğu cafe ve restoran gibi yerlerin mönülerinde bu maddelerin yer alması durumunda uyarılar eklenecek.

GIDA KİMLİK BİLGİSİ GENİŞLİYOR

Bakanlık 'gıda kimlik bilgisi' konusunu da genişletiyor. Kesimhanelerde kesimi yapılacak hayvanlar için gıda kimlik bilgisi istenecek. Hayvana hangi aşıların uygulandığı, hangi veteriner tarafından kontrol edildiği gibi bilgiler de kesimhaneye sunulacak. Bu bilgilerin olmaması halinde kesim yapılmayacak, gerekirse imha edilecek. Çalışmalar 2015 sonunda yürürlüğe girecek.