Genelkurmay Askeri Savcılığı, 28 Aralık 2011'de Uludere'de 34 köylünün öldüğü hava operasyonuyla ilgili soruşturmasında 16 sayfalık takipsizlik kararı verdi. Dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2. Ordu İstihbarat Başkanı Aygün Eker, 2. Ordu Harekât Kurmay Yrd. Başkanı Tuğgeneral Halil Erkek ile Genelkurmay 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Ali Rıza Kuğu'nun şüpheli olarak yer aldığı karar dosyasında kaçakçı köylülere ait ilk görüntülerin "Gözcü" adlı insansız hava aracından alındığı, grubun terörist unsur olarak değerlendirildiği ve topçu atışı yapılması kararlaştırıldığı belirtildi. Ancak grubun bin 500 metre uzunluğa yayılıp topçu atışları karşısındaki şüpheli hareketlerde bulundukları vurgulanan kararda, sanıkların TBMM'nin Bakanlar Kurulu'na sınır ötesi operasyon yapma yetkisi verdiği 8 Ekim 2011 tarihli tezkereye göre hareket ettikleri vurgulandı. Kararda, hava harekâtının onayını, MGK toplantısı sonrası evine giden Genelkurmay Başkanı'nın saat 20.00 sıralarında evdeki çalışma ofisindeki incelemelerinin ardından verdiği bildirildi.
'KAÇINILMAZ HATA'NIN 50 SEBEBİ
Savcılık, sanıkların düştüğü durumu "kaçınılmaz hata" olarak yorumlayıp gelişmeleri "zaman ve mekanın taşıdığı şartlar"a bağlayarak 50 ayrı neden saydı. Bunlardan bazıları şunlar: "14 Ekim'de terör örgütünün Türkiye'deki metropollerde eylem yapacak genç kadroları kaçakçılar vasıtasıyla yurda sokma girişiminde bulunacakları", "5 Kasım'da Murat Karayılan'ın sınır hattındaki karakollara eylem yapılması talimatını vermesi", "Teröristlerin köylülere ait yük hayvanlarıyla sınırdan Türkiye'ye girecekleri bilgisi", "11 Aralık'ta PKK yöneticisi Fehman Hüseyin'in Çukurca'daki operasyonlar nedeniyle misilleme talimatı vermesi", "Rütbeli personel ve ailelerine yönelik saldırı yapılacağı duyumları." Hantepe, Gediktepe, Dağlıca ve Aktütün gibi çok sayıda şehit verilen baskınlar nedeniyle komutanların hassasiyet gösterdikleri dile getirilen raporda, bu nedenlerden dolayı sanıkların eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığının anlaşıldığı bildirildi. Karara ölen 34 kişinin yakınlarının itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri mahkemesi değerlendirecek.
KARARA TEPKİ
Karara BDP ve CHP'den tepki geldi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış, "Takipsizlik kararını okuyunca herhangi bir soruşturma yapılmadığını bir kez daha öğrenmiş olduk" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, "Eğer Başbakan birinci derecede sorumlu olmasaydı failler ortaya çıkardı. Sayın Başbakan, hem siyasi hem hukuki olarak sorumlu. İkinci sorumlu ise Genelkurmay Başkanı'dır. Bu kararla birbirlerini aklamışlardır" diye konuştu. Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener ise, "Bu, soruşturmanın bittiği anlamına gelmiyor. İtiraz halinde Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı mahkemede devam eder" dedi.