Kış aylarının gelmesiyle manav tezgahlarında kendini gösteren, annelerin sevdası, çocukların ise korkulu rüyası kerevizin her nedense makus bir talihi var. Bir araştırmada okumuştum; Türkiye'de çoğu çocuğun sebze sevmemesinin sebebi, sebze ile ilk tanışmalarının sebzenin haşlanmış hali olmasıymış. Haşlama sebzenin tadı ve kokusu çocuklara itici geliyormuş. Oysa ilk olarak sebzenin çiğ haliyle tanışırlarsa sonuç aynı olmuyormuş. Sebzeleri; zeytinyağlı yemeği, portakallısı, ayvalısı, kuzu etlisi, dolması, salatası, mezesi, çorbasıyla çeşitlendiriyoruz. Çok da lezzetli oluyor.
BAHÇELERDE KEREVİZ
'Bahçelerde kereviz/Biz kereviz severiz/Bize derler İdilika/ Hoppa ninna' diye nakaratı devam eden türküde söylediğimin aksine, seveni çok azdır bu Ocak ayının incisi, şifa kaynağı kerevizin... Halbuki kendine has otantik tadı ve kokusuyla; sapından köküne, yapraklarına kadar her yeri değerlendirilebilen, A ve K vitamini deposu, kalorisi aşırı düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı, yan etkisi olmayan, nadide bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muyuz?
PARMAK PATATES GİBİ
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda kerevize farklı bir bakış açısı getirmek istedim ve öncelikle fırında cipsini yaptım. Parmak patatesin pabucunu dama attıracak türden oldu.
Mutfak atölyemdeki ekibime tattırdım, kimse ne olduğunu anlayamadı. İçine zerdeçal koyduğum için patates kızartmasına çok benziyordu. Başarmıştım! Kereviz sevmeyen, yemeyen çocuklar için enfes bir fikir olabilir diye düşündüm. Sizinle paylaşıyorum. Deneyin ve deneyimlerinizi benimle paylaşın olur mu?
MAKARNASIZ LAZANYA
Lazanyayı kim sevmez? Ben bayılırım. Bu defa kerevizle denemek istedim, enfes oldu. Beşamel sosu, bolonezi, mozarellası; lazanyanın makarnasından başka her şeyi duruyordu ama bir farkla, makarna yerine haşladığım kerevizleri dizmiştim; dipdiri ve incecik. Atölyeme arkadaşım Suzan geldi, hemen bir porsiyon ikram ettim. Çok beğendi. Umarım siz de beğenirsiniz.
KEREVİZLER GRATEN OLDU
Aman ne uzun isim verdim bu yemeğe... Mozarellalı, taze fesleğenli, domatesli yapısıyla tam bir İtalyan başlangıcı caprese havasında. Ancak çıtır çıtır fırına attığım için bir şekilde kerevizler graten oluyor, peynirler de eriyor.
Bunları biliyor musunuz?
Kereviz ile ilgili bilinmeyenler:
Eski Yunan uygarlığında iyi bilinen bir bitki olan kerevizin, gıda olarak ilk kullanılmasının Sisam adasında olduğunu
Homeros'un 'İlyada'sında bile adından söz ettirecek kadar mitolojik bir sebze olduğunu
Kereviz tozunun glütensiz olmasından dolayı çölyak hastaları için enfes bir lezzet olduğunu
Kereviz tohumları ile sofra tuzu karıştırılarak kereviz tuzu elde edildiğini ve nefis bir baharat olduğunu...
Kereviz caprese graten
2 adet orta boy kereviz
Yarım limonun suyu
PANELEMEK İÇİN:
2 adet yumurta unu
1 kase galeta unu
1 kase un
SOSU İÇİN:
1 küçük kutu domates püresi
3 diş sarımsak
20 gr. (1 paket) taze fesleğen
Tuz
Karabiber
1 kase rendelenmiş mozarella
YAPILIŞI: Kerevizleri soyuyoruz ve yarım limon suyuyla beraber haşlıyoruz. Diri kalacak şekilde haşlama suyundan çıkartıp halka halka kesip kuruluyoruz. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, ardından galeta ununa bulayıp kızartıyoruz. Sos malzemelerini biraraya getirip pişiriyoruz. Kızarttığımız kerevizleri, aralarına rendelenmiş mozarella ve domates sosu koyarak kat kat diziyoruz ve mikrodalga fırında iki dakika ısıtıyoruz. Peynirler eridiğinde servise hazır demektir.
PÜF NOKTASI
En üstüne kıtır olması için parmesanla ekmek kırıntısı karıştırıp dökebilirsiniz. Bolonez sosun kalan suyunu da üzerine gezdirirseniz kızardığında rengi muazzam iştah açıcı olacaktır.
Kereviz cipsi
1 adet büyük boy kereviz
1 yemek kaşığı karışık baharat ya da sebze çeşnisi
1 çay kaşığı zerdeçal
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI: Kerevizi soyup parmak patates şeklinde doğruyoruz. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve tüm malzemeyi harmanlıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Kereviz cipsini, fritözde kızgın yağda kızartabilirsiniz. Yanında yoğurt ve labne peyniriyle hazırlayacağınız dipsos ile servis edebilirsiniz.
Kereviz lazanya
1 adet büyük boy kereviz
BOLONEZ SOS İÇİN:
200 gr. kıyma
1 adet küçük soğan
2 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
100 ml. krema
Tuz, karabiber, pulbiber
1 kase rendelenmiş mozarella peyniri
1 adet havuç
1 adet domates
Zeytinyağı
BEŞAMEL SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
2 yemek kaşığı toz parmesan
1 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
YAPILIŞI: Kerevizleri diri kalacak şekilde haşlıyoruz ve ince ince halka şeklinde kesiyoruz. Bolonez için; rendelenmiş soğan, sarımsak, havuç ve minik doğramış biberleri kavuruyoruz. Kıyma ilave ediyoruz. Ardından rende domates ilave edip lezzetlendiriyoruz. Pişince krema ilave edip iyice kremayı çekmesini sağlıyoruz. Baharatlarla lezzetlendiriyoruz. Beşamel için, yağları eritip unu kavuruyoruz ve sütü azar azar ilave ediyoruz. Koyu kıvamda değil, hafif akışkan olacak şekilde pişiriyoruz. Fırın kabına en alta incecik beşamel sos sürüyoruz ve üzerine kerevizleri diziyoruz. Tekrar beşamel sos sürüyoruz ve bolonez sostan bir miktar döküyoruz. Rendelenmiş mozarella serpip tekrar kerevizleri dizerek devam ediyoruz. Üst kata kerevizleri diziyoruz ve üzerine parmesan peyniri ile ekmek kırıntısını karıştırıp döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri kızara kadar pişiriyoruz.