
Yılbaşı ruhunu çok seviyorum.
Süslü çam ağaçlarını da seviyorum. Gözümüzün gördüğü herşeyin ve hepimizin şıkır şıkır olmasını seviyorum. Yeni sene için dileklerimizin birikmesini, eski senenin muhasebesinin yapılmasını seviyorum. Rakamların artmasıyla beraber olgunlaşan ruhumuzun kılavuzluğunu seviyorum. Ertelenmiş işlerimizin yeniden gözden geçirilmesini seviyorum. Kilerimi temizlemeyi, buzluğumu tekrar düzenlemeyi, mutfağımın zencefilli yılbaşı kurabiyesi kokmasını seviyorum. Rengarenk makaronların, tarçınlı zencefilli kurabiyelerin, üzümlü cevizli yılbaşı ekmeklerinin sofralarımızı süslemesini, İtalya'dan panettone gelmesini seviyorum.
Bugün size her yılbaşında mutlaka yaptığım, içinde enfes fıstık kreması olan, envai çeşit kuruyemiş ile süslediğim ve en üstüne ise lezzet patlaması yetmezmiş gibi kayısı marmeladını bile eksik etmediğim kalori bombası, bir yılbaşı fenomeni olan kuruyemişli yılbaşı tartımın yapımını anlatıyorum.
İsterseniz tart kısmını bugünden pişirip buzlukta muhafaza edin, yılbaşı günü kremasını ekleyip süslersiniz.
Böylece daha pratik olur.
Tart hamurunu açarken dikkat edilmesi gerekenler;

Tart hamuru reçetelerinde çoğunlukla 'Eliniz ile yoğurun' ibaresi yer alır. Ancak elin ısısı tart hamurunu ısıtacağından benim tavsiyem hamuru son ana kadar mutfak robotunda yoğurmaktır.

Tart hamurunun tezgaha yapışmasını engellemek istiyorsak, tezgahınıza streç serin. Üzerine tart hamuru ve tekrar streç sermek merdaneyi streç üzerinden kaydırarak hamurun arada kalması yöntemini deneyebilirsiniz.

Tart hamurunun üzerine krema sürüleceğinden en istemediğimiz şeylerden biri de pişerken kabarması olacaktır. Bu nedenle fırına girmeden bir çatal yardımıyla hamurda delikler açmak gerekiyor. Ya da kimi reçetelerde hamurun üzerine yağlı kağıt serip bir avuç nohut fasülye gibi ağırlık yapabilecek bakliyatları serpin diye önerilir. Ben o yöntemi hiç tercih etmiyorum.

Tart ya da kiş hamurlarını çoğu zaman pişirip aralarına streç serip kat kat üst üste getirip buzlukta iki-üç aya kadar saklıyorum.
İstediğim zaman önceden çıkartıp istediğim krema ve malzeme ile süslüyorum. Son derece pratik oluyor.
PÜF NOKTASI
Bu tip tartları pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisi tereyağın buz gibi denebilecek derecede soğuk olmasıdır. Çünkü bütün kıvamı ve piştikten sonra dağılmama durumunu tereyağının hamur aşamasındaki ısısı belirliyor.
TART HAMURU İÇİN:

120 gr. soğuk tereyağı

1.5 su bardağı un

Yarım su bardağı
pudra şekeri

Tuz

1 adet yumurta sarısı
KREMASI İÇİN:

250 ml. süt

2 adet
yumurtanın sarısı

75 gr. toz şeker

25 gr. un

50 gr. toz Antep fıstığı
ÜZERİ İÇİN:

20 gr. Antep fıstığı

70 gr. ceviz içi

1 kase kabuklu ve iç
badem

1 kase yaban mersini

30 gr. fındık
SÜRMEK İÇİN:

1 kase kayısı marmelatı
YAPILIŞI:
Tart için: Pudra şekeri, un ve tuzu robotta geçiriyoruz. Buz gibi tereyağı küplerini ilave edip biraz daha çalıştırmaya devam ediyoruz.
Ardından yavaş yavaş yumurta sarısını ekleyip hamur kıvamına gelmesini sağlıyoruz. Hamuru fazla yoğurup tereyağının ısınmasını istemediğimiz için hemen top haline getirip streçliyoruz. Buzdolabında 45 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlendirmekteki amacımız esasen yine tereyağını soğutmak. Dinlendirdiğimiz tart hamurunu alıyoruz. Tezgahımızı ve merdanemizi unluyoruz. Merdane ile tart hamurunu açıyoruz ve yağladığımız kelepçeli kalıba yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz.
Krema için: Sütü ısıtıyoruz. Yumurta sarıları, toz şeker ve unla iyice çırptıktan sonra kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
Piştikten sonra biraz ılınmasını bekliyoruz ve dövülüp toz haline getirilmiş Antep fıstığını ilave edip karıştırıyoruz. Sırf bu krema bile aklımızı kaçırmaya yetiyor aslında. O kadar nefis bir krema ki, bence birçok pastanın iç kreması bile olabilir. Ya da fırında çıtırdatılmış milföylerin üzerine eklenebilir. Pişen tart hamurunun üzerine fıstıklı kremayı sürüyoruz. Süsleme kısmına geldik artık. Ben fotoğraftaki gibi süsledim. Siz istediğiniz sırayla kuruyemişleri dizebilirsinz. Final dokunuşu geliyor şimdi... Bir kase kayısı marmelatımız vardı ya hani, onu bir miktar ısıtıyoruz ve bir fırça yardımıyla kuruyemişlerin üzerine sürüyoruz. Marmelat sürme operesyonu hem pırıl pırıl parlamasını sağlıyor, hem de marmelat ve fıstıklı krema; anlatılamaz ancak yaşanılabilecek derece büyük bir aşk yaşıyorlar.