Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Aydın’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Aydın'a konuk oluyoruz. Ege Bölgesi'nin en gözde şehirlerinden biri olan Aydın, zengin mutfak kültürüyle dikkat çekiyor. Tarih boyunca pek çok imparatorluğa ev sahipliği yapan Aydın, aynı zamanda turistik bir şehir olduğu için, mutfak kültüründe çeşitlilik ön plana çıkıyor. Denize yakınlığı sebebiyle; kentte balık, incir, zeytinyağı, sebze üretimi ve kullanımı oldukça gelişmiş. Ayrıca değişik sebzelerden yapılan sosları da çok ünlü. Bunların en meşhuru ise; patlıcan ve biberden yapılan tarator. Bununla birlikte zeytinyağlı yemekler ve mezeler konusunda çeşitli tarifler sunan Aydın mutfağı, göreceli olarak İzmir mutfağıyla da benzerlikler taşıyor.



KIRLI
KIZARTMASI

MALZEMELER
Kişi başına 1 adet patlıcan
1 büyük boy soğan
2 büyük boy domates
1 baş sarımsak
Diyar kırmızı toz biber
Tuz
YAPILIŞI: Patlıcanları ortadan ikiye bölüp uzunlamasına dörde kesiyoruz. Acı suyunun çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz, ardından bol yağda kızartıyoruz. Bir tencerede iri iri doğradığımız soğanları ve domatesleri kavurup sarımsakları ekliyoruz. Kavrulduktan sonra kırmızı biberi ekleyip patlıcanları içine atıyoruz. Üzerine çıkıncaya kadar su ekliyoruz ve suyu azalana kadar kısık ateşte kaynatıyoruz.

ÇİNGENE PİLAVI

MALZEMELER
1 kase dolusu lor peyniri
1 adet salatalık
1 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3-4 adet taze soğan
Küçük bir tane kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz



YAPILIŞI:
Salatalık malzemelerin tamamını doğrayıp üzerine lor peyniri ufalayarak dağıtıyoruz. Tuz ve zeytinyağı ekleyip, güzelce harmanlayarak sabah kahvaltıda servis ediyoruz.

PAŞA BÖREĞİ

MALZEMELER
500 gr. un
3 büyük yumurta
Yeterince su
Tuz
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
250 gr. kıyma
Yarım demet maydanoz
1 iri boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı Diyar kırmızı toz biber
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
500 gr. Birşah süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı Diyar kırmızı toz biber
KIZARTMAK İÇİN:
1 su bardağı sıvı yağ
HAŞLAMAK İÇİN:
2–3 su bardağı su
Tuz
YAPILIŞI: Tüm hamur malzemelerini yumuşak bir hamur olana kadar yoğurup 15 dakika kadar üzerini kapatıp dinlendirelim. Hamur dinlendikten sonra ceviz büyüklüğünde bezeler alarak tavamızın büyüklüğüne göre açalım. Ve her birini arkalı önlü tavada kızartalım, bol yumurtalı olduğu için puf puf olacaktır. Ardından başka bir tavada kıymamızı kendi suyunu çekene kadar kavuralım ve ince kıyılmış soğanı da ilave ederek kavurmaya devam edelim. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ve diğer baharatları da ekleyerek tavayı ocaktan alalım. Yufkaların sığacağı genişçe bir tavada suyu ve tuzu kaynatalım, kaynayan suya kızarmış olan yufkayı koyalım ve suda 1 dakika boyunca haşlayıp servis tabağına alalım. Üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı harçtan yayalım, bu işlemi tüm yufkalar ve harç bitene kadar üst üste koyarak yapalım. En üstüne hazırladığımız yoğurdu dökelim ve üzerine kırmızı biberli tereyağlı sos yapıp dökelim. Son olarak dilimleyerek servis edelim.

BOLAMA

MALZEMELER
Tavuk eti (Kemikli kemiksiz fark etmez. İstediğiniz kadar ve istediğiniz büyüklükte)
1 orta boy kase nohut (Geceden suda bekletilmiş)
3-4 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı Çokça salça
Tuz
Karabiber (Karabiberin tadı azıcık belirgin olacak)
Zeytinyağı
Pirinç
Bulgur
Erişte
YAPILIŞI: Tavuk etini dilediğimiz büyüklükte doğrayıp bir tencereye koyuyoruz. Soğanı da büyük büyük kesip tencereye atıyoruz. Salça, tuz, karabiber ve nohutu da ekleyip elimizle malzemeleri birbirine yedirmek için azıcık yoğuruyoruz. Büyük bir tencerenin dibine çapraz şekilde çatal koyuyoruz. (Buradaki maksat tencerenin dibinin tutmaması, hem de alttan rahatça suyu içine alması) İçi tavuk dolu tencereyi büyük tencerenin içine oturtuyoruz, tencerenin kulpunu geçmeyecek kadar su koyuyoruz ve ocağın en kısık ateşine alıyoruz. Pirinçler pişince demlenmeye bırakıyoruz. İlk sıcaklığı geçtikten sonra tencere ile servis ediyoruz.

PELVİZE TATLISI

MALZEMELER
1 litre su
1 su bardağı nişasta
1.5 su bardağı toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı dövülmüş karanfil
YAPILIŞI: Tencerimizdeki suyun içine nişastamızı ilave ederek iyice karıştıralım ve ocağa alalım. Koyulaşmaya başladığında şekerimizi ilave ederek nişasta ve şeker özleşene kadar güzelce pişirelim. Nişastanın rengi değişmeye başladığında ocaktan alalım ve kaselere boşaltalım. Üzerine dövülmüş bol ceviz ve dövülmüş karanfil ekerek servis yapalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA