Yazın sofralarımıza renk katan yemekleri hazırlarken rahatlıkla zeytinyağını kullanabilirsiniz. Uzun saatlere yayılan oruçlu günlerde, midenizi yormadan beslenmek için zeytinyağlı tarifleri deneyin.
Domatesli pirinç çorbası (6 kişilik)
Malzemeler
1 kg domates
1 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
7 su bardağı su
Yarım çay bardağı krema
Tuz, karabiber, pulbiber
Yapılışı
Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Unu, sızma zeytinyağında, kokusu gidene kadar hafifçe kavurun. Üzerine rendelenmiş domates ekleyin ve şöyle bir çevirdikten sonra suyunu katın. Su kaynadıktan sonra tuz, karabiber ile pulbiberini ayarlayın ve pirinci ekleyin. Kısık ateşte pirinç yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve kremayı ilave edip, karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Zeytinyağlı ve susamlı tavuk
Malzemeler
7 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
3 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı susam
2-3 diş sarmısak
1 çay kaşığı köri
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber
Yapılışı
Tavuk etini küp şeklinde doğrayın ve derin bir kaba alın. Üzerine beş çorba kaşığı sızma zeytinyağı, susam, kıyılmış sarmısak, köri, pulbiber, kekik, tuz ve karabiber ilave edin. Tüm malzemeyi iyice karıştırıp, bir saat bu sosta marine edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya iki çorba kaşığı sızma zeytinyağını koyun ve kıyılmış biberleri hafif soteleyin. Marine edilmiş tavuğu katın ve arada bir karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.