Çeşme'nin
Alaçatı beldesiyle Ovacık ve Ildırı köyleri yakınlarında yaklaşık 3 bin 500 dekar arazide üretilen ve bahar aylarında sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti haline gelen enginar, üretenlere tad vermiyor. Üreticinin 5 yıldan bu yana ürünü aynı fiyata sattığını belirten Çeşme Ziraat Odası Başkanı Salih Orbay, bölgede aile ziraatinin bittiğini hatırlatarak şöyle konuştu: "Eskiden enginar üretimi aile ziraati olarak yapılırdı. Üretim aşamasında bütün aile çalışırdı. Şimdi gençler tarlada çalışmak yerine turizm sektöründe mevsimlik olarak çalışmayı tercih ediyor.Gençler tarlaya girmeyince tarlalar yaşlı nüfusa kaldı. Tabii gençler olmayınca işçilik maliyeti de enginar maliyetine yansıdı. Buna gübre, akaryakıt ve diğer girdileri de ekleyince enginar üreten para kazanamaz hale geliyor. 1.2 liraya mal olan enginarın tanesini 1 liradan satınca çiftçi para kazanamıyor. Pazaryerlerinde de tezgahta 1 liralık fiyatı gören vatandaş da enginar almaktan vazgeçiyor. Hibrit tohumdan üretilen ve tohum başına 3-5 kelle veren küçük başlı enginar da İstanbul pazarına gönderiliyor. Miktarı az olduğu için İzmir pazarlarında bu enginar türünü görme imkanı yok."