Yemeklere bolca atılan tuz, insan vücudunun baş düşmanıdır. Nefroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, tuzdan uzak duymanın yollarını anlattı. Yemeklerde tuz yerine baharat, nar ekşisi ve sirke kullanımı tuzu sınırlamak için önemli bir kilit noktasıdır. Akpolat hipertansiyon, kalp ve böbrek başta olmak üzere obezite, diyabet gibi bazı hastalıklardan korunmak için günlük tuz tüketiminin 5 gram ile sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekti. Günde 15 gram tuz alıyoruz Tuzu azaltmak kan basıncını kontrol altına alırken hipertansiyonun gelişimini de önlüyor. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşmamak için yapılacakların başında tuzu azaltmak gelir. Batı tarzı beslenmede kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz alır. Bu miktarın 5 grama düşürülmesi de kan basıncının kontrol altında tutulmasını kolaylaştırır. Yanıltıcı/ doğal tuzlara dikkat! Piyasada yararlı ve doğal olarak satılan okyanus tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu gibi tuzlar tansiyonu yükseltir. İşte günlük hayatta tuz tüketimini azaltan 10 pratik öneri... 1. Yemeğin tadına bakmada tuz koymayın. Çok tatsız geliyorsa baharat ve limon suyu ile yemeği tatlandırın. 2. Ekmeği tuzsuz yiyin. 3. Pişirirken yemeğe tuz eklemeyin 4. Tuzu azaltılmış peynir yiyin. 5. Doktor kontrolünde yapay tuz kullanın. 6. Dışarıda yemek yerken seçici davranın. 7. Nane, kekik, soğan ve sarımsak yemeklerde tuzu aratmaz. 8. Sebze ve meyveler genel olarak daha az tuz içerir. 9. Taze fındık, ceviz ve semizotu yemeklere lezzet katar. 10. Alışveriş yaparken ürünlerin gıda etiketinde bulunan tuz miktarına dikkat edin.