Eskiden beri bayatlayan tüm yiyecekler bana dert olmuştur.
Ya bayatlamadan hemen buzluğa atıp donduruyorum, ya da bayatladıysa bile küflenmeden önce mutlaka değerlendiriyorum.
Kalmış ekmekleri, pilavları, makarnaları, sulu yemekleri, börekleri, poğaçaları; artık aklıma ne gelirse her tür yiyeceği değerlendirmek için envai çeşit formül buldum zaman içinde. Kimine göre uçuk kaçık gelebilecek bir sürü yöntemle bayatlamış yiyecekleri değerlendirme konusunda ihtisas yaptım resmen.
YEMEK ATILMAZ
Annemden bana geçmiş bir kültür bu; kalmış hiçbir yiyeceği atmamak.
Ancak küflenmiş, ekşimiş olması lazım ki biz o yiyeceği atalım.. Makarnayı haşladığımız faydalı su dahil olmak üzere, kalmış salata soslarını bile saklayıp mutlaka değerlendiriyoruz.
Bayatlamış kek ya da brownie nasıl değerlendilir diye düşündüm. Bu konu üzerinde çalışınca, İdilika'nın bereketli mutfağından bakın ne reçeteler çıktı...
KEKİN TARİHİ

Browni; ABD ve Kanada'da 19'uncu yüzyılda, kek ise antik Yunan döneminde orta çağda doğmuştur.

Pandispanya ise 17'nci yüzyılda ilk olarak Avrupa' da üretilmiştir.
Bayatlamış browniden supangle

1 litre süt

1.5 çay bardağı toz şeker

1 kahve finacı un

1 kahve fincanı buğday nişastası

1 kahve fincanı mısır nişastası

3 yemek kaşığı kakao

1 adet yumurtanın sarısı

80 gr. bitter çikolata

1 paket vanilya

Bayatlamış brownie
YAPILIŞI: Yumurta sarısını ve sütü iyice çırpıyoruz. İçine toz şeker, kakao, nişasta, un ve vanilya ilave edip karıştırıyoruz ve pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra parçalara ayrılmış bitter çikolatayı ilave ediyoruz. Bayatlamış brownileri kuplara paylaştırıyoruz ve supangleyi üzerine döküyoruz. Kalan browni parçaları ile süsleyerek servis yapıyoruz.
PÜF NOKTASI: Supangleyi isterseniz bayatlamış kurabiyeleri rondodan çekerek ya da sütle ıslatarak da hazırlayabilirsiniz.
Bayatlamış keklerden cakepops

Bir miktar bayatlamış kek

1 paket hazır çikolata sosu
BULAMAK İÇİN:

File Antep fıstığı, toz fındık, file badem
YAPILIŞI: Bayatlamış kekleri rondoda çekiyoruz. Çikolata sosunu, paketin üzerinde yazdığı gibi pişiriyoruz. Keki ve sosu karıştırıp karıştırıp yoğuruyoruz. Top top yuvarlayıp Antep fıstığı, fındık ve bademe bulayarak servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI: Kek toplarını isterseniz benmari usulü erittiğiniz çikolaya bandırıp uçlarına lolipop çubukları takarak soğutabilirsiniz.
Bayatlamış kekten ayçöreği

150 gr. oda ısısında tereyağı

1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın beyazı

Yarım su bardağı ılık süt

Yarım su bardağı pudra şekeri

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 tutam tuz

Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ İÇİN:

3 su bardağı rondodan çekilmiş kek

1 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı pudra şekeri

1 çay bardağı ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

Yarım çay bardağı kuru üzüm

Yarım su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:

1 yumurta sarısı
YAPILIŞI: Hamur için; un hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana dek yoğuruyoruz, üzerini nemli bir bez ile örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. İç malzemeyi yoğuruyoruz, minik toplar halinde yuvarlıyoruz. Mayalanan hamurdan bezeler kopartıp yuvarlıyoruz. Elimizle veya bir merdane yardımıyla uzun ince açıyoruz. Ortasına top haline getirdiğimiz iç malzemeyi koyuyoruz, fotoğraftaki gibi kapatıp ay şekli veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.