Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, lezzetli mi lezzetli, bir o kadar da güzel ve sezonluk meyvelerden biri olan kirazlı tarifler var. Kiraz, boyu 3-4 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişiyor ve ılıman iklimi seviyor. Kirazın mükemmel tadının yanında sağlık açısından faydaları da çok fazla olduğundan, öncelikle biraz faydalarından söz etmek istiyorum.
ŞİFALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Kirazın en önemli özelliği, mükemmel bir antioksidan olmasıdır.
Bol miktarda A vitamini içeren kiraz, bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kiraz; potasyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Kirazın iyi bir antioksidan olması, sağlığımıza çok fazla katkı sağlar. Bu özelliği sayesinde uykusuzluğu giderir, eklem ve karın ağrısı şikayetlerini azalttığı söylenir. Kalp ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltıp sindirim siteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kirazın, sadece meyve olarak değil; kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile ne kadar mucizevi bir bitki olduğunu anlatmak hiç de kolay değil.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KİRAZ TUZLAMASI
3 kg. ak kiraz
3 su bardağı kaya tuzu
Su (Kaynatılıp dinlendirilmiş)
YAPILIŞI: Kirazların saplarını ayıklayıp yıkıyoruz ve uygun bir kavanoza bir sıra kiraz, bir sıra tuz olacak şekilde sıralıyoruz. Üzerine kaynatılıp dinlendirilmiş soğuk su ilave ediyoruz. Ağzını sıkıca kapatıyoruz. Kirazlar üç ay içerisinde kavrulmaya hazır hale gelir.
EV YAPIMI KİRAZLI DONDURMA
1 kase kiraz
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı bal
1 su bardağına yakın süt
YAPILIŞI: Kirazları gelişi güzel doğruyoruz. Sonra bir poşete koyup dondurucuya koyuyoruz. İki saat sonra çıkartıp blendarın kabına koyuyoruz. Malzemelerle birlikte blendardan geçiriyoruz. Tekrar kabı buzluğa koyup iki saat daha bekletiyoruz
KİRAZLI TURTA
125 gr. eritilmiş margarin
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağından bir parmak fazla şeker
1 adet yumurta
1 tane limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı undan biraz fazla un
İÇ HARCI İÇİN:
1.5 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış kiraz
Yarım çay bardağı şeker
2 damla limon
1 yemek kaşığı su
Bir avuç fındık (iri kıyılmış şekilde)
SÜSLEME İÇİN:
Pudra şekeri
YAPILIŞI: Kirazların çekirdeğini çıkarıp bir tencereye koyuyoruz. Üstüne şekeri ekleyip bir yemek kaşığı su ile 10 dakika bekletiyoruz. Kirazın altını açıp kısığa yakın ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Pişmesine yakın limon damlatıp fındıkları ekleyerek karıştırıp altını kapıyoruz. Tereyağını eritip yoğurma kabımıza alıyoruz ve üstüne sıvı yağı, yumurtayı, yoğurdu, limon kabuğu, şeker ve vanilyayı alıp iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unu, kabartma tozunu ilave edip yoğuruyoruz, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmek için unu yavaş yavaş ekliyoruz. Bu sırada tart kalıbımızı margarin ile yağlıyoruz. Şimdi hamurumuzu iki parçaya ayırıyoruz. Bir büyük, bir de poğaça kadar küçük boy olsun. Tart kalıbına büyük hamuru alıp şeklini vermek için elimizle bastıralım her yer eşit oluyor. Düzelttiğimiz hamura hazırladığımız harcı döküp eşit şekilde dağıtıyoruz. Ayırdığımız diğer hamuru merdane yardımıyla açıp şeritler halinde kesiyoruz. Üstüne istediğiniz şekli verebilirsiniz. Hamuru hazırladıktan sonra 180 derece fırında 25 dakika üstü hafif kızarık olacak şekilde pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumasını bekliyoruz. Pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.