Kış aylarının en sağlıklı, en lezzetli sebzelerinden birini konuk ediyoruz bugün. Bilenler bilir; ben Girit göçmeni bir ailenin kızıyım. Balkabağının Türk mutfağındaki en yaygın kullanım şekli, şüphesiz ki kabak tatlısıdır. Ancak biz Giritliler; balkabağından börek, köfte, çorba ve mücver gibi birçok farklı yemek yaparız. Büyüklerimiz, rendelenmiş balkabağı ve lor peyniriyle şahane börekler yaparmış. Bu sebzeyi, sanki hep tatlı formunda yememiz gerekiyormuş gibi bir algıya sahibiz. Ancak balkabağı, rengi ve lezzetiyle harika bir sebzedir. Biz, zeytinyağlı balkabağı yemeğine Sinkonta ismini veririz ve harika olur! Aynı zamanda püresinden enfes çorbalar ve et yanına garnitür yapılır.
Türkiye'de her zaman istediğim boyutta balkabağı bulamıyorum. Şayet siz fırınınıza girecek bir balkabağı bulursanız, kafasını şapka gibi kesin ve içini temizleyin. Sonra dış kabuğunu folyo ile kaplayın. İç kabakları küp küp doğrayın. İçine elma, ayva, tarçın çubuğu, kuru üzüm ve armut ekleyin. Esmer şeker serpip fırında kapağı kapalı olarak pişirin. Sofraya getirirken folyoyu çıkartın ve bir kepçeyle kuplara servis edin.
Balkabaklı pannacotta
2 kutu krema (400 gram)
6 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı toz jelatin
2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı nişasta
BALKABAĞI PÜRESİ İÇİN:
500 gram balkabağı
2 su bardağı toz şeker
2 portakalın suyu
YAPILIŞI: Bir kabın içine süt, nişasta ve jelatini koyup çırpıyoruz.
Bir tencerenin içine kremaları boşaltıp üzerine toz şekeri serperek karıştırıyoruz. Tencereyi ocağa alıyoruz. Ocağı en kısık haline getirip şekerli kremayı sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlayan kremanın içine yavaş yavaş süt, jelatin ve nişastalı karışımı döküyoruz. Bir yandan da karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaşana dek pişiriyoruz. Balkabağı püresi için; balkağını, portakal suyunu ve toz şekeri pişiriyoruz. Blender'dan çekiyoruz. Pannacotta'ları servis kaselerine döküp bir saat buzdolabında soğuttuktan sonra balkabağı püresini ekliyoruz.
Balkabağı mücveri
1 kilo taze balkabağı
2 demet taze soğan
2 kahve fincanı un
5 adet yumurta
1 demet dereotu
1 demet nane
1.5 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
Yeterince tuz, karabiber
YAPILIŞI: Balkabaklarını rendeliyoruz. Soğanları, dereotunu ve naneyi ince ince kıyıyoruz.
Çok hafif tuzlayarak unu ilave edip karıştırıyoruz. Diğer yandan, bir kap içine yumurtaları kırıp hafifçe çırptıktan sonra ilave ediyoruz. Kabakların sulanmasına fırsat vermeden rende kaşarı da karıştırıyoruz. Kaşık kaşık alıp kızdırılmış ayçiçek yağında kızartıyoruz.
PÜF NOKTASI
Mücverin içine kaşar peyniri yerine beyaz peynir ilavesi yapabilirsiniz. İsterseniz bir fırın kabının içine alarak fırın mücver olarak da pişirebilirsiniz.