Marka şehir Bursa'nın ilçeleri de marka... Bursa'da faaliyet gösterip Türkiye'de marka haline gelmiş; Bosch, Oyak Renault, Tofaş, Mado Dondurmaları, dünyanın 5'inci, Avrupa'nın 3'üncü büyük lojistik firması Bursa Birlik, Çemtaş, Zorlu Holding, Coşkunöz Holding, Durmazlar Makine, Bursa'nın değişmeyen lezzetlerinden Durak Muhallebicisi, Hayat Lokantası, Abidin Usta, Çiçek Izgara, Bursa Kebapçısı, Taç İplik, Aktaş Grup, Beyçelik, Bursa Beton, Sütaş, Uludağ Maden Suyu, Erikli Su, Çelik Palas gibi Türk ekonomisine, sosyal hayatına yön veren markalar boy gösterirken, kendine has ürünleriyle ilçeler de kentten geri kalmıyor. İşte Bursa'nın marka ilçeleri:
KARACABEY KELLE PEYNİRİ: Karacabey ilçesinde üretilen kelle peyniri, koyun ve inek sütünün birlikte pişirilmesiyle yapılır. Çok gözenekli ve çok tuzludur. Tarihçesi hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte en az 200 yıllık geçmişi olduğu sanılıyor. Karacabey'in eski adı olan Mihaliç adından esinlenen Mahlıç peyniri en kaliteli Türk peynirlerindendir.
KEMALPAŞA TATLISI: Mustafakemalpaşa'da yapılan ve 'peynir tatlısı' olarak da anılan köy peynirinden yapılan yöreye özgü bir tatlıdır. Peynir, un, irmik ve yumurta ile yoğrularak küçük kurabiyeler haline getirilir ve büyük pişme tablalarında fırınlanır. Daha sonra torbalanır ve satışa sunulur. Ahmet Tabak adlı ustanın 1930'lu yıllarda kurduğu dükkânında ürettiği tatlı tüm ülkemizde yayılmıştır.
MİS KOKULU DAĞ ÇİLEĞİ: Keles ilçesi ve dağ yöresinin başlıca geçim kaynağı çilektir. Dağ çileği olarak anılan Bursa çileği tüm ülkede aranmaktadır. Çileğin yaklaşık 600 çeşidi bilinmekte ve ülkemizde belli başlı 6 çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlar iri meyveli Frenk çileği, aroması yüksek Arnavutköy çileği, reçel yapımında kullanılan Ereğli çileği, Bursa çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilektir.
İNEGÖL KÖFTE: İnegöl ilçesine özgü bir ızgara köftedir. Yuvarlak ve iri olarak yoğrulan köfteler ızgara ile pişirilmektedir. İnegöl köftenin ünü tüm Türkiye'ye yayılmıştır. İnegöl köftenin mucidi, Rumeli'den göç eden Mustafa Besler'dir. İnegöl köftesinin en önemli özelliği baharat kullanılmayan bir köfte olmasıdır. İnegöl köftesi dana eti, kuzu eti, tuz, sodyum- bikarbonat ve soğanın belirli oranlarda karışımından oluşur. Yapılan köfteler 2-3 saat buzdolabında bekletildikten sonra pişirilir.
MEDENİYETLER BEŞİĞİ İZNİK: Bursa, birçok medeniyete ve dinlere beşiklik etmiş illerin başında gelir. Bursa'da İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine ait birçok eser bulunmaktadır. 325 ve 787 yıllarına tarihlenen 1. ve 7. Konsül İznik'te toplanmıştır. İznik, Hıristiyan dinince kutsal kabul edilen ülkemizdeki 8 hac merkezinden biridir. Bu nedenle Hıristiyan ülkelerinde İznik çok iyi tanınır.
ZEYTİN BAŞKENTİ GEMLİK: Sofraların vazgeçilmesi olan zeytin denince Türkiye'de akla ilk Gemlik gelir. Ayrıca yöreye ait zeytinyağları da en az zeytini kadar ünlü. Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden farklı kılan en belirgin özelliği ise renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılmasıdır.
BİBERİN KRALI YENİŞEHİR: Yağ biberi, dolmalık biber, Demre biberi, çarliston biberi ve sivri biber çeşitleri olarak bilinen Yenişehir biberleri, Avrupa ve Dünya'nın bir çok ülkesine ihraç ediliyor. Tam 49 ülkeye ihraç edilen Yenişehir biberi Türkiye'nin de vazgeçilmez lezzetidir. Yenişehir biberinin özel müşterileri arasında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Amerikalı Dünyaca ünlü film yıldızları Halle Berry, Tyra Banks, Valeria Mazza, Tom Cruise, Suudî Arabistan Kralı Abdullah gibi bir çok tanınan isim var.