6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Tuz Gölü'ndeki nefes kesen yarışta roketler böyle fırlatıldı

Tuz Gölü'ndeki nefes kesen yarışta roketler böyle fırlatıldı

14.09.2018 | 17:05

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Teknofest roket yarışması nefes kesti. Lise ve üniversite öğrencilerinin ürettiği roketler, Tuz Gölü’nden gökyüzüne fırlatıldı. Tarihi anlara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da şahitlik etti. İzlemekle yetinmedi; o görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Türkiye'de ilk kez düzenlenen Teknofest roket yarışması nefes kesti. Lise ve üniversite öğrencilerinin ürettiği roketler, Tuz Gölü'nden gökyüzüne fırlatıldı. Tarihi anlara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da şahitlik etti. İzlemekle yetinmedi; o görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından 20-23 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Teoknofest için Tuz Gölü çevresindeki Hisar Atış Merkezi'nde roket yarışları düzenlendi. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 28 takım, kendi imkanlarıyla ürettikleri özgün tasarım roketleri daha yükseğe fırlatmak için kıyasıya mücadele etti. Gençler, roketle 3 bin metre irtifaya 4 kg faydalı yük çıkarıp paraşütle yere indirmek için yarıştı. Amaç; öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini artırmak, kabiliyetlerini geliştirmek. Dünyada ABD'den sonra ikinci olma özelliği taşıyan yarışma, alçak ve yüksek irtifa olmak üzere 2 farklı kategoride yapıldı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Türkiye Teknoloji Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yarışmanın üçüncü gününde gençleri yalnız bırakmadı. Önce roketleri incelediler, daha sonra roket rampalarını kontrol ettiler. Hazırlıklar tamamlanınca da ellerine dürbün alıp roketlerin ateşlenme anını izlediler. Bu esnada ortaya nefes kesen görüntüler ortaya çıktı. Roket atışları rüzgara rağmen başarıyla gerçekleşti. Bakan Varank, roketlerin ateşlenme ve fırlatılma anlarını ise sosyal medya hesabından paylaştı. Varank mesajında, "Üniversiteli ve liseli öğrenci takımlarımızın katıldığı roket yarışması bir ilk. Gençlerimizin yazacağı başarı hikayeleri işte bu yarışmalardan geçiyor. Bu tarihi ana şahitlik etmek üzere Tuz Gölü'ndeyiz" ifadesini kullandı.


Varank, montajı zamanında tamamlayamayan bu nedenle finalde roketini ateşleyemeyen ODTÜ'nün roket takımı için devreye girdi. Öğrencilerin yarışma harici roket fırlatmalarına izin verildi. Teknofest etkinlikleri kapsamında Roketsan'ın desteğiyle Aksaray'da düzenlenen roket yarışmasının sonuçları Teknofest İstanbul'da açıklanacak. Birinciye ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. Yarışmada birinci olanlara Roketsan'da iş imkanı sağlanacak.

Bakan Varank'a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Aksaray Valisi Aykut Pekmez ve Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar da eşlik etti.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA