Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Tarım Bakanları Toplantısı'na açlık ve israf damga vurdu. Dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, küresel tarımsal ekonominin yüzde 70'ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden ülkelerin tarım bakanları, ithalatı dengeleyip üretimi artırmak ve israfın önüne geçmek için stratejilerini paylaştı. Bakanlar, basına kapalı ikili görüşmeler yaptı. Ülkelerin ithalat oranlarını dengeleyip, üretimi artırması ve israfı önleyip hem açlığın hem de obezitenin önüne geçmesi için stratejiler belirlendi. Yeni teknolojiler ve altyapı yatırımlarının da konuşulduğu görüşmelerde ülkelerarası yapılabilecek işbirliği fırsatları da masaya yatırıldı.
SOĞUK ZİNCİR ODAKTA
Zirveye katılmak için İstanbul'a gelen Japonya Tarım Bakanı Yoshimasa Hayashi SABAH'a değerlendirmelerde bulundu. Japon bakan, Tarım Bakanı Mehdi Eker ile soğuk zincir sistemlerinin güçlendirilmesi ve teknoloji know-how'ıyla ilgili işbirliği fırsatlarını görüşeceklerini bildirdi. Yoshimasa Hayashi, "Gıda güvenliği çok önemsediğimiz bir konu. Ticaret yaptığımız ülkelerle de buna çok özen gösteriyoruz. Gıda değer zincirinin bozulmaması şart. Bu konuyu da Mehdi Eker ile konuşacağız" dedi.
GIDA ALIMI YAPACAĞIZ
Türkiye'de Japon kültürüne özgü yemeklerin daha fazla tüketilmesini arzu ettiğini dile getiren Hayashi, "Sushi, tempura, sukiyaki gibi geleneksel yemeklerimizin daha fazla tüketilmesi için daha fazla ticaret yapma arzusundayız. Aynı şekilde özellikle Türk et yemeklerinin Japonya'da daha yaygın bir şekilde bulunması için işbirliklerini güçlendirmek istiyoruz. Bu da Türkiye'den daha fazla gıda alımı yapmak istediğimizi gösteriyor" dedi. Yoshimasa Hayashi bununla ilgili olarak ekonomik işbirliği müzakerelerinin sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.