Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam, dondurmayı nar fenolik bileşenleriyle zenginleştirerek, diyabet hastalarına zarar vermeyecek ve şişmanlatmayacak hale getirdi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam, TÜBİTAK'tan destek alarak yaptığı ve 2 yılda tamamladığı çalışmasıyla normal dondurmanın besin içeriklerini zenginleştirdi. Çam, nar kabukları ve çekirdeklerini kullanarak yaptığı çalışmayla dondurmayı diyabet hastalarına zarar vermeyecek ve normaline göre daha az kalorili hale getirdi. Proje için TÜBİTAK'tan yaklaşık 150 bin TL'lik destek aldıklarını belirten Çam, "Çalışmada fenolik bakımından fakir olan dondurmayı, narın kabuğundaki fenolik maddeleri ekleyerek, besin değerini yükselttik" dedi.
Daha az kalori içeriyor
Nar
kabuklu dondurmanın, normaline göre daha antidiyabetik ve az kalori içerdiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çam, "Fenolik bileşenler kalori yükünü azaltıyor. Son zamanlarda meyve ve sebzelerinde aynı etkiyi yaptığı benzer işler yaptığı ispatlandı. Narda da bu etken maddeler çok yoğun miktarda bulunuyor. Yani bu fonksiyonel maddeler yenildiği zaman alınan karbonhidratların sindirilmesi sağlanıyor" dedi