Kuraklık ve yüksek kurun Ramazan sofralarına olumsuz yansıması bekleniyor. Bu ayda çokça tüketilen bakliyat ve et ürünleri, kışın yağışsız geçmesi ve yüksek kur nedeniyle zamlanacak. İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, Ramazan'da kuru fasulyenin kilogramının toptan 4 ila 7.5 lira, nohudun 2.5-5, kırmızı mercimeğin 2.30-2.60, pirincin kalitesine göre 1.8-5, bulgur ve makarnanın 1.5 lira civarında olacağını söyledi. Karlı, "Zeytin fiyatları ise türüne göre 3-12 TL arasında değişecek. Hurmanın 6-25, kuru kayısının 15-25 lira olacağını düşünüyoruz" dedi.
BAKLİYATTA BÜYÜK ARTIŞ
Bakliyatta geçen yıla göre büyük artış olduğuna işaret eden Karlı, kırmızı mercimeğin geçen yılla aynı fiyatlarda olduğunu, nohutta ise düşüş yaşandığını kaydetti. Karlı, fiyatlardaki artışlara ilişkin şöyle konuştu: "Bazı ürünlerde yerli üretim iç talebi karşılamıyor, ithal ediliyor. Dolar 2 liradan aşağıya düşmedi. Bazı ürünlerde kuraklık fiyatların yüksek olmasında etkili oldu. Kaysıyı don vurması da bu ürünün fiyatını yükseltti." İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş de kırmızı et fiyatlarının ramazan yaklaşırken arttığını söyledi. Dana kuşbaşının perakende fiyatının 30-34, kıymanın 30-32, dana bonfilenin 55-60, kuzu pirzolanın 35-38, kuzu butunun 25-26 liradan satıldığını kaydeden Yücelmiş, "Yüksek rakamlar canlı hayvan fiyatındaki artıştan kaynaklandı. Talep çok fazla, arz ise düşük" şeklinde konuştu.
KURBAN BAYRAMI ETKİSİYLE ARZ DÜŞTÜ
Ceyhan
Yücelmiş, 'bıçak parası'nın geçen yıl 14-15 lira olduğuna dikkati çekerek, "Bizim bıçak kesimi diye tabir ettiğimiz canlı hayvanın kilogram fiyatı 14-15 liradan 20 TL'ye yükseldi. Bunun bir kasaba maliyeti 28 lirayı buluyor" dedi. Kırmızı ette üreticinin 'Kurban Bayramı'nda satarım' düşüncesiyle hayvan sevkıyatını da azalttığını belirten Yücelmiş, "Turizm sebebiyle yaz sezonunda tüketim artıyor. Benzer bir artış beyaz et ürünlerinde de var" diye konuştu.