A nkara Üniversitesi tarımda çığır açan bir buluşa imza attıı. Her yıl yaklaşık 1 milyon TL'ye mal olan hasat kaybı sorunu nano--gübreyle önlenecek. Üniversitenin Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen nanogübre, sararan bitki yapraklarını yeniden yeşertirken ürün kalitesini de artırıyor. Nano-gübrelere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "Nano-Fe" ve "Nano-FeN" isimleriyle Kimyevi Gübre Tescil Belgesi verildi. Çok yakında çiftçilerin kullanımına sunulacak gübre hakkında Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş "Bugünün olduğu gibi yarının da buluşu" yorumunu yaptı. İbiş, "Gelecekte en önemli ihtiyaçlar enerji, su, sağlık ve gıda olmaya devam edecek. Gıdanın kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Bu bağlamda ülkemizin kendi kendine tümüyle yeter hale gelmesi, geleceğini güvence altına alması ve nitelikli gıda konusunda güçlü bir konumda olması gerekir" dedi.
LABORATUVAR KURULACAK
Nano-gübre Ankara Üniversitesi'nin serasında yetiştirilen yer fıstığı ve mısır bitkilerinde denendi. Tarlada ise elma ve ayva fidanları ile çilekte uygulandı. Deneyler sonrasında demir kaybına bağlı sararan yaprakların yeniden yeşerdiği görüldü. Fidanlara demir takviyesi yapıldıktan sonra sarı yapraklar yeşile dönüştü. Ayrıca çilek, armut, sedir çamı, Japon gülü ve Isparta gülü gibi demir klorozu gösteren bitkilere de aynı uygulama yapılarak sararmanın önüne geçildiği görüldü. Projenin geliştirilmesi için Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nde Nano-Gübre Ar-Ge Laboratuvarı için TÜBİTAK'a başvuru yapıldı.