Dünyada dört yılda bir yapılan "Uluslararası Fındık Kongresi"nin dokuzuncusu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün ev sahipliğinde Samsun'da başladı.
OMÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde 19 Ağustos tarihine kadar sürecek kongreye Amerika, İtalya, Çin, Gürcistan, Şili, Ukrayna, Fransa, İngiltere gibi fındık üretimi yapan 15 ülkeden 97 akademisyen katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, şunları kaydetti: "Türkiye'den 110 ülkeye fındık ihracatı gerçekleştiriliyor. Fındık bizim bildiğimizin dışında yani sadece çerezlik değil dünyada sanayi ürünü olarak da değerlendiriliyor. Bizim üzerinde durduğumuz iki önemli konu var. Bunlardan birisi yüksek katma değerli ürün fındık ihraç edebilmemiz. Yani işlenmiş fındık ihracat oranımızın, kırılmış naturel fındık ihracatımızı aşması. Ama hala daha yüzde 40-45 oranında işlenmiş fındık ihraç edebiliyoruz. Bunu yüzde 70'lere ulaştırmalıyız." İstihdam sorununun çözümünde fındığın çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Sevinç, "Bu yıl iyi bir rekolte bekliyoruz. Bizim rekolte tahminimiz 750 bin ton civarındadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı daha rekolte tahmini açıklamadı, onu bekliyoruz" dedi.
FİSKOBİRLİK: TÜM ÜRÜNE TALİBİZ
FİSKOBİRLİK
Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Orta ve Doğu Karadeniz'deki illerde yeni sezon fındık alımına başladıklarını, kurum olarak tüm üreticinin fındığına talip olduklarını söyledi.
Yeni sezon fındık alımına önceki gün başladığını ifade eden Bayraktar, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da tüm depolarını üreticilere açtıklarını dile getirdi. Bayraktar, serbest piyasada oluşan fiyatın üzerinde alım gerçekleştirdiklerini kaydederek, "FİSKOBİRLİK'i tercih eden üreticilerimizin cebine fındığın randımanına göre kilogramda 10 ile 50 kuruş arasında fark yansıyacak" dedi.