Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Çocuğunuz peynir yesin büyüsün

Kaliteli protein kaynağı olan peynir çocuklarda büyümeyi destekler ve doku onarımını sağlar. Beslenme uzmanı olarak çocuklarınıza günde iki porsiyon yumuşak beyaz peynir yedirmenizi öneririm

Çocuğunuzun iyi beslenip beslenmediğini anlamanın temel göstergesi yaş-boy oranıdır. Çocuğun boyunun uzaması yeterli besin öğelerini yedikleri ile aldığı anlamına gelir. Büyüyen bedenin uygun oranda kilo alması gerekir. Yoksa çocuğunuz yetersiz besleniyor diyebiliriz. Bir besini ya da besin grubunu yetersiz tüketen çocuklarda büyüme durabilir, sağlıklı kilo alımı bozulabilir. Çocukların büyüme döneminde tüketmeleri gereken en önemli besinlerin başında süt ürünleri gelir. Süt, yoğurt ve peynir çeşitleri, ayran ve kefir süt ürünleri grubuna giren yiyeceklerdir. Süt, yoğurt ve peynir beslenmede mutlaka bulunması gereken kalsiyum depolarıdır.

PROTEİN KAYNAĞI
Peynirler kalsiyum minerali dışında protein, A, D, B2 vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok besin öğesini barındırır. Kaliteli protein kaynağı olan peynir çocuklarda büyümeyi destekler ve doku onarımını sağlar. Süt ve yoğurdun yanı sıra peynir çeşitleri çocukların kandaki kolesterolü kontrol altında tutar, tok tutmaya yardımcı olur, yüksek besleyici değeri sayesinde büyümeye hız kazandırır.

GÜNDE DÖRT PORSİYON
Çocukların büyüme ve gelişiminde önemli yeri olan peynirin günlük önerilen süt ürünleri porsiyonunun yüzde 50'sini oluşturması sağlıklıdır. Çocukların ortalama günde dört porsiyon süt grubu besinlerden tüketmeleri önerilmektedir. Beslenme uzmanı olarak çocuklarınıza günde iki porsiyon yumuşak beyaz peynir tükettirmenizi öneririm. Kahvaltı ve ara öğünlerde 120 gram kadar beyaz peynir çocuklar tarafından güvenle tüketilebilir.

Haftanın merak edilen sorusu

Yumuşak beyaz peynir nedir?
Yumuşak peynir kendine has yapısı ve lezzeti nedeniyle klasik beyaz peynirden farklı bir peynir çeşididir. Yapımında peynire kültür ilave edilir. Bu kültür sayesinde peynirin olgunlaşma süresi kısalır. Yaklaşık 15-20 günde olgunlaşan peynir ilave edilen kültür sayesinde tazeliğini korur. Klasik beyaz peynir ise peynir kültürü eklemeden hazırlanır ve altı ay kadar olgunlaşma süresi sonrasında elde edilir. Kıvam olarak daha serttir. Besleyici değeri olarak lokum kıvamında peynir ve klasik peynir çeşitleri de birbirine benzerdir. Beyaz peynir, ambalaj açıldıktan sonra, kendi tuzlu suyunda saklanırsa uzun zaman besleyici değerini korur, lezzetini kaybetmez ve peynirin olgunlaşma süreci de devam eder. Fakat yumuşak beyaz peynirlerin içerisinde salamura suyu bulunmamasından dolayı kendi kabında saklanması önerilmez. Yumuşak beyaz peynirler açıldıktan sonra streç bir folyo ile sıkı bir şekilde sarılarak havayla temas engellenmelidir. Ve en fazla bir hafta içerisinde tüketilmelidir. Özellikle beyaz peynir türevleri hava ile temastan uzak tutulmalıdır. Beyaz peynirinizi keserken bıçağınızı ıslatırsanız daha düzgün kesebilir.

Haftanın sağlıklı tarifi

Fırında patatesli peynir topları
Çocuklara peyniri farklı bir şekilde yedirmenin en güzel yolu fırında patatesli peynir toplarıdır. Bu peynir toplarını ara öğünlerde atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.

Malzemeler:
1 orta boy patates
100 gram lokum kıvamında beyaz peynir
1/2 çay kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tane karabiber

Yapılışı:
Patates haşlanır ve kabukları soyulur. Derin bir kasede çatalla iyice ezilir. Üzerine beyaz peynir eklenerek kuru nane, pul biber, tane çeklimiş karabiber ve zeytinyağı ile harmanlanır ve minik topçuklar halinde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konulur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

Her türlü sütten yapılan peynir besleyicidir
Çocuklarınıza her türlü sütten yapılan peyniri gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Günümüzde peynirler daha fazla inek sütü daha az oranda manda, koyun ve keçi sütünden üretilir. İnek sütünden elde edilen peynirlerde nötral tadı varken manda ve koyun peynirleri daha yağlı olup protein yönünden de fakirdir. Keçi peynirlerinin diğer peynirlere göre kazeini azdır, sindirimi daha kolaydır. Peynir yapımında tuz ilave edilerek patojen mikroorganizmaların üremesi önlenir ve başlangıç kültürlerinin kontrolü sağlanır. Tuz, peynir içindeki enzimatik reaksiyonları kontrol eder ve nemi dengeler. Peynire lezzet verdiği gibi peynirin üretimi aşamasında kaliteli bir peynirin de aromasını kazanmasında kritik rol oynar. Eğer peynirinizin tadında biraz tuzluluk varsa peynirinizi 15-20 dakika suda bekleterek tuzundan arındırabilirsiniz.

1-18 yaş günlük süt ürünleri porsiyon miktarı
1-3 yaş grubu 4 porsiyon 4-6 yaş grubu 3-4 porsiyon 7-9 yaş grubu 3 porsiyon 10-18 yaş grubu 4 porsiyon Yetişkinler 3 porsiyon 65 yaş üzeri 4 porsiyon

1 porsiyona eşdeğer peynir miktarı
Beyaz peynir 60 gram Kaşar peyniri 40 gram Lor, taze çökelek 150 gram Kuru çökelek 50 gram

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA