Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Talabani, PKK'ya karşı!

"Söz Meclis'ten İçeri" programını yaptığımızda, Kuzey Irak'taki siyasi durum ve Türkiye ile ilişkiler hakkında da bir fikir vereyim. 36. paralelin kuzeyine Saddam güçleri geçemiyordu. Kuzey Irak'ta, ABD'nin himayesinde, parlamentosu, hükûmeti, askeri ve polisi olan bir Kürt Federe Devleti kurulmuştu. Türkiye, Kürt Federe Devleti'nin Irak'tan ayrılıp, bağımsızlığını ilan etme ihtimalinden çekiniyordu. Tayyar Şafak, Talabani'ye, "Size, federe devleti, Cumhurbaşkanı Özal mı önerdi?" diye sormuştu. Talabani, "Bu gizli bir şey değil ki. Özal basın toplantısında bunu açıkça söyledi. 'Federasyon tehlike değil' dedi. Biz, Çankaya'da, halkların kaderlerini tayin çerçevesinde, Özal'la konuştuk. Kürdistan parlamentosu, federe devlet kurma kararını verdi."
O tarihte Talabani ve Barzani, Türkiye'ye sempatik görünmek ve sınır ötesi operasyonları önlemek amacıyla, PKK'yı kontrol altına alma çabasındaydı. Federe devletin ilan edildiği gün, Peşmergeler, PKK'ya saldırmıştı. Talabani, Tayyar Şafak'a, "Topraklarımızda silâhlı bir güç barınamaz. PKK, ancak politik bir güç olarak kalabilirler" diyordu. Peşmergelerin PKK'ya saldırısıyla, Kürt Federe Devleti'nin ilanı aynı zaman dilimine rast geldi. Türk askeri, Irak içlerine doğru derin bir operasyon gerçekleştirmişti. Talabani, "TSK çekilsin, biz, PKK'yı yaşatmayız" mesajını veriyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA