Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İTKİB, Başbakan'dan "istikrar paketi" istiyor

İhracatçı çare arıyor

Büyüklerimiz, "At binenin, kılıç kuşananın" derler. Türkiye ile Çin arasındaki alışverişe bakılırsa fazla söze gerek kalmıyor. Türkiye, 2005 yılında Çin'den 6.8 milyar dolar ithalat yapmış. Yaptığı ihracat tutarı ise 547 milyon dolar. İthalat içinde tekstil ve konfeksiyonun payı 792 milyon doları bulmuş. Tekstil ve konfeksiyonun iddialı ülkesi Türkiye ise, koca Çin'e sadece 46 milyon dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı yapabilmiş.
Çin'e mal satmak kolay mı? Çok zor, çok. Çinliler doğuştan tüccar.
2005 yılı ihracat rakamı çarpıcı ve düşündürücü. Görünen o ki, Çin'e giden her ihracatçı bakmış olmuyor, Çin'den ithalatçı olarak dönmüş.
Daha ne olsun

Birlikte
yapalım
Her ne kadar İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Çin bizim için problem değil " dese de, hepimiz biliyoruz ki Çin global rekabette çok güçlü bir oyuncu.
Ve Çin, gelecekte dünya sanayi üretiminin merkezi olacak . 2050 yılında dünya Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 50'si iki ülke, Çin ve Hindistan tarafından paylaşılacak.
Tekstil ve konfeksiyon sanayicisi de düşünmüş, ince bir hesap yapmış, Çinli sanayiciler ile birlikte üretim yapmak istiyor.
İTKİB'i ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Uluslararası Ticaret Bakan Yardımcısı Gao Hucheng'e de, "Karşılıklı işbirliği yapalım. Gelin, Türkiye'de yatırım yapın" önerisi iletilmiş.
Çinliler, bu öneriye sıcak bakar mı, bilmiyoruz. Ama cümle alem biliyor ki, Çin'in gücü kendi parasının değerlenmesine izin vermediği kur politikasından geliyor. Ayrıca Türkiye, Çin'e ciddi bir lojistik verebilir. AB ve Rusya pazarına ulaşma konusunda kota ve gümrük vergisi avantajı sunabilir.

Ortak
politika
Sanayici-ihracatçı zor bir dönemden geçiyor. Başta otomotiv yan sanayi olmak üzere, tarım, makina, tekstil ve konfeksiyon üretim ve ihracatında ciddi bir sıkışma var.
Sanayici-ihracatçı çözüm arayışında.
İstihdam üzerindeki yükler, enerji maliyetlerinin artışı ve kur politikası onların nefesini kesmiş durumda. Çoğu tekstilci maliyet ve gümrük vergisi avantajı nedeniyle Mısır'a gidiyor.
Tekstilciler, bu hafta içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu bekliyorlar. Randevu öncesi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki 55 ihracatçı birliğinin başkanı dün ortak bir yönetim kurulu toplantısı yaptı. Ortak bir politika belirlediler.
Ortak politikanın adı kondu.
Sanayici-ihracatçı reel sektör adına hükümetten 'istikrar paketi' istiyor.
Devlet Bakanı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a rağmen olur mu?
Göreceğiz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA