Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Vay efendim.. "Köylü" demişler..

YANİ nasıl alıngan bir millet olduk.. Yahu "Destur" demeden konuşamayacağız nerdeyse.. Eğri, doğru, bu ülkenin geleneklerine yüzlerce yıldır yerleşmiş laflardan birini kazara ettiniz mi, yer yerinden oynuyor.. Kimse işin içinde bir kasıt mı var, yoksa dillere pelesenk bir lafın öyle tekrarı mı, bakmıyor.
Bir dizide şımarık İstanbul kızı, Denizli'den gelen görücüler için "Köylü" demiş. Bazı Denizlililer alınmış..
"Vay bize hakaret ettiler.."
Yahu "Köylü" lafı ne zaman hakaret oldu?.
Aha ben köylüyüm. Köylü olmakla da iftihar ederim. Bugünkü Hıncal'da bir farklılık varsa, bir sebebi de, köylü olmamdır. İlk anılarım o zaman köydü, Çaldıran'da.. 3 yaşımdaydım. Gözümü köyde açtım yani..
Sonra ilk okulda Bandırma'ya geldik. Bütün yaz tatillerim köylü babamın Çavuşköy'ünde babaannemin yanında geçti.. İneklerin, tavukların, koyunların arasında.. Tarlalar, bağlar, bahçelerde.. Tüm arkadaşlarım köylü çocuklardı. Köy ayrı bir eğitim oldu benim için. Ayrı bir ahlak.. Dürüstlük, vefa, dostluk, sevgi duygularım orda gelişti..
Doğrudur.. Köylü lafını şehirliler hafiften aşağılamak için kullanırlar. Mesela züppe İstanbullular için İstanbul dışı her yer taşra, Ankara bile köydür. Hele de serde Atatürk düşmanlığı varsa, Ankara rezil, Ankaralı aşağılıktır. "Köylü efendimizdir" dediği için çıldırırlar Atatürk'e, en fazla..
İstanbullu'nun kendisini başka görmesi Osmanlı adeti de değil.. Bizans'tan kalmadır üstelik.. Bizans döneminde İstanbul'un adı Poli.. Yani şehir.. Konstantin şehri yani.. Ama köylü uzun laftan hoşlanmıyor.. "Poli'ye gidiyorum" demek, şehre, yani "İstanbul'a gidiyorum" demek.. Koca imparatorlukta başka şehir yok..
Antik Yunan'da o uygar şehir devletleri, Atina, Isparta hep poli.. Latincesi Civitas.. Hem şehirli demek, hem de uygar.. Hem de vatandaş..
Yani köylü oldunuz mu, vatandaş bile değilsiniz..
Şimdi ta oralardan gelmiş, hemen tüm dillere yerleşmiş.. "Köylü zevki/ Kistch" diye hatta sanat dalı olmuş bir laftan alınmak "Vay, Denizlililer'le alay edildi" diye olay yaratmaya kalkmak ne demek oluyor..
Teşbihte hata olmaz, bir hukuk kuralı.. Yani benzetmede suç yoktur. Basit ve yerleşmiş bir mizahı büyütme yerine, köylü olmakla gurur duyup bu binlerce yıllık lafın boşluğunu göstermek değil mi, asıl büyüklük?..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA