6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Depreme karşı her an tedbirli olmalıyız

Depreme karşı her an tedbirli olmalıyız

16.08.2023 | 10:36

Depreme yönelik farkındalık çalışmaları yapan Kocaeli Sanayi Odası sanayide çalışanları bilinçlendirme eğitimleri veriyor. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu, “Temennimiz deprem yaşamamak ama depreme karşı her an tedbirli olmalıyız” dedi.

Türkiye tarihinde yaşanan en büyük deprem felaketlerinden olan 17 Ağustos depreminin 24. Yılı. Şubat ayında yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketiyle birlikte halkı bilinçlendirme çalışmaları dört bir yandan hız kesmeden devam ediyor. A Para'da Uğur Korkmaz'ın sunduğu Kobi Platformu programına konuk olan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, depremin sanayiye etkilerini anlattı. Zeytinoğlu, "Sanayi deprem için gerekli tedbirleri aldı. Bizim bölgemizde bugün 6 Şubat'a benzer şiddette bir deprem olsa mutlaka hasar görsek de en az kayıpla üretime devam edebiliriz" diye konuştu.

ZARAR 2 MİLYAR DOLARDI

Kocaeli Sanayi Odası üyelerinin yüzde 30'unun 17 Ağustos depreminden ciddi şekilde etkilendiğini kaydeden Zeytinoğlu, "Takribi 180 firmamız bölgeden taşınmak zorunda kaldı. Daha sağlam zeminli yerlere gitmeyi tercih ettiler" dedi. Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "O dönemde bizim sanayimizin 2 milyar dolarlık zararı vardı. 8-10 milyar dolarlık da iş kaybı olmuştu. Firmalarımızın eski üretimlerine dönmeleri sekiz ay sürdü. Normalleşme ise bir yılda oldu. Tabi bunlar sanayi alanında. Esas halkın alışması çok daha uzun sürdü. Bu depremi yaşamış biri olarak aradan 24 yıl geçmiş olmasına rağmen depremin izlerini Gölcük'te görebiliyorum. 6 Şubat'ta yaşanan felaketin izleri de depremi yaşayan 11 ilçemizdeki vatandaşlardan kolay kolay silinmeyecek."

1999 ÖNCESİ YAPILAR DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Zeytinoğlu, "Depremi unutmamak da çok önemli bir konu" diyerek 1999 depreminden sonra yapı stoklarının farklılaştığını ve yeni yapılan yapıların depreme uygun olarak yapıldığının altını çizdi. Zeytinoğlu, "Eski binalar için de sağlamlaştırma uygulaması yapıldı. Esas olan 1999 yılından önce yapılan yapıların -3 kattan yüksek değillerse- hepsinin en hızlı şekilde dönüşmesi lazım. İşin finans boyutu çok yüksek. Çok kolay şeyler değil bunlar. Ama insan sağlığı hayattaki en önemli nokta. Bu çalışmalar devlet-özel sektör iş birliği ile yapılabilir" dedi.

DEPREME HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Yeni yönetmeliklere uygun yapılan yapılarda deprem açısından bir sorun olmadığını söyleyen Zeytinoğlu şöyle konuştu: "Bu sadece yapıların kuvveti ile ilgili değil. İçerisindeki makinelerin de yerlere ve duvarlara montajının uygun yerlere yapılması gibi birçok detay var. Biz Kocaeli Üniversitesi'ndeki hocalarımızla birlikte çalışıyoruz, eğitimler veriyoruz. Özellikle sanayide çalışanların depreme yönelik eğitimler almalarını önemsiyoruz. Sadece fabrika için değil kendi ailelerini korumak adına da bu eğitimi oldukça gerekli buluyoruz. Bunlar tek seferlik eğitimler değil. Her sene birkaç kez gerçekleşen eğitimler olmalı. Coğrafyamız sebebiyle deprem bizim kaçabileceğimiz, görmezden gelebileceğimiz bir durum değil. Bunun üzerine gitmemiz lazım. En doğru çözümlerden biri de eğitim alarak deprem anında ne yapmamız gerektiğini öğrenmek. Her an depreme hazırlıklı olmalıyız."

Bölgedeki insanların 17 Ağustos depreminin unutulmasını istemediklerini belirten Zeytinoğlu, "Bizim depremimiz 7.4 şiddetindeydi. Ben artık bundan daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyordum. Ancak 6 Şubat'ta daha büyük bir depremi yaşadık. Allah bir daha böyle depremleri hiç göstermesin. 17 Ağustos depreminde 18 binin üzerinde şehidimiz vardı. 6 Şubat depreminde de 50 binin üzerinde şehidimiz var. Tüm kayıplarımıza Allahtan rahmet; kalanlara da sabır diliyorum" ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

AVRUPA'DA son yaşanan gelişmelerle birlikte resesyon senaryolarının giderek kuvvetlenmesi ile ilgili konuşan Zeytinoğlu, "Avrupa hem Amerika hem de Çin'e göre yavaş toparlanan bir blok. Ama şunu unutmayalım, Avrupa Birliği ülkelerine baktığımız zaman Türkiye'nin ihracatının yüzde 42'si oraya gidiyor. Avrupa Kıtası'na baktığımız zaman bu rakam yüzde 57'lere çıkıyor. Ülkemize en fazla yatırım yapan bloka da baktığımızda Avrupa Birliği olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Avrupa bizim için en önemli ve vazgeçilmez pazarımız. Bizim Avrupa'daki Pazar payımızı kaybetmememiz gerekiyor, atak davranmamız lazım" dedi.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA