Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Depresyonun kan testi var mı?

Ben kabul etmesem de doktorum ve ailem depresyonda olduğumu söylüyor. Bu teşhisin kesin olduğunu nasıl anlarım? Depresyonu kanıtlayan bir kan testi var m? N.K./İzmi

Depresyonun tipik belirtileri arasında; enerji kaybı, çaresizlik hissi, karar verme güçlüğü, uykusuzluk veya aşırı uyuma, cinsel sorunlar gibi şikayetler vardır.

PSİKOLOJİK TESTLER...
Bazı kişilerde ise duygusal belirtiler yerine daha çok ağrı, döküntü, çarpıntı gibi fiziksel şikayetlerin ağırlıklı olduğu maskeli depresyon görülür. Depresyon günümüzde; bireysel şikayetler, yakınların gözlemi ve hekimin klinik araştırması ile teşhis ediliyor. Bazı psikolojik testler de süreci hızlandırıyor. Depresyonun hali hazırda bir kan tetkiki bulunmuyor. Son dönemde yapılan yeni bir araştırmada, depresyon teşhisi için yaklaşık dokuz biyolojik maddenin (bunların arasında stres hormonu kortisol da var) incelenmesiyle oluşturulan bir kan testi geliştirildi. Ancak bu testin klinikte kullanılmasına daha zaman var.

***

Grip aşısı için çok geç değil

70 yaşındayım ve yaklaşık yedi yıldır kalp hastasıyım. Grip aşısı olmadığım için bu soğuk havalarda hastalanmaktan korkuyorum. Grip aşısı için geç mi kaldım? N.O./Manisa

Özellikle kalp-damar sorunu olanlar için grip aşısı büyük önem taşıyor. Amerika'da geçtiğimiz yıl grip teşhisi ile hastaneye kaldırılanların yüzde 40'ında kalp sorunu olduğu tespit edildi. Kanada'da yapılan bir başka çalışma ise kalp damar hastalarında gribe bağlı komplikasyon riskinin tam üç kat arttığını gösterdi. Bu nedenle; Amerikan Kalp Birliği, kalp veya diğer damar hastalıklarında grip aşısını mutlaka öneriyor. Grip sezonu, Ekim ile Nisan arasındaki döneme denk gelir ve Mart ayı başında salgınlar görülebilir. Dolayısıyla Şubat ayında olsak da grip aşısı yaptırmak için geç değil.

***
Alkol kanser riskini artırıyor

Babam kolon kanseri ve iki kez ameliyat geçirdi. Benim alkol düşkünlüğüm onu rahatsız ediyor. İçki içmeye devam edersem kendisi gibi olacağımı söylüyor. Haklı mı? E.K./Bursa

Kadınlar için günde bir, erkekler için ise günde iki kadeh alkol miktarının aşılmaması önerilir. Ancak ailede kolon kanseri öyküsü varsa daha dikkatli olunmalıdır. Son dönemde yayınlanan ve Amerika'da yaklaşık 90 bin kadın ile 50 bin erkeği 30 yıl inceleyen bir çalışmaya göre; günde iki kadeh alkol tüketimi, kolon kanseri riskini ciddi oranda artırıyor. Kırmızı etten zengin ve folik asitten fakir bir beslenme ile sigara da diğer riskler arasında. Sağlık önerilerini, genetik miras ve sağlık öykünüzü gözeterek kendinize göre uyarlamalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA